pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem, fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami

Kolejna odsłona kurczakowego obiadu, fajny efekt a pracy niewiele. Serdecznie polecam.
Pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem, fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami
Oliwki posiekać niezbyt drobno. Pomidorki pokroić na kawałki. Szpinak poddusić na maśle, dodać fetę i doprawić, przestudzić. Płat ciasta francuskiego przekroić na pół. Naciąć boki w paseczki tak aby środek pozostał w całości a paskami można było zawinąć kurczaka. Na środku ciasta wyłożyć porcję szpinaku, na to kurczaka (nie solę bo feta i oliwki są słone) ser żółty, pomidory i oliwki, zawinąć ciastem, krzyżując paski na górze. Posmarowałam mlekiem i piekłam 40 minut w 180 stopniach.

Pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem, fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami
- podwójna pierś kurczaka
- garść czarnych oliwek
- 5 suszone pomidory w oliwie
- pół kostki serka "feta" favity
- 100g (2 garście) świeżego szpinaku baby
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa, pieprz
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 plasterki żółtego sera

