kurczak tikka masala według Gordona

Ostatnio jednym okiem zerkałam na program Gordona - taki co gotuje z kimś "sławnym" a w tle na ekranach telewizorów gotują razem z nim zwykli ludzie. Zainteresował mnie przepis na kurczaka. Nie spodziewałam się, że tak szybko się go robi, a efekt jest bardzo pyszny.
Kurczak tikka masala wg Gordona
Kurczaka pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni (dosyć dużej) dorzucić pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony imbir, czosnek i papryczkę chilli (nie musi być drobno czy coś, bo na koniec wszystko wrzucamy do blendera), chwilę podsmażamy, dodajemy cukier i garam masalę. Przesmażamy aż cebulka zmięknie i dodajemy sproszkowane chilli i kurkumę - przesmażamy. Dodajemy koncentrat i po chwili pomidory z puszki. Całość chwilę dusimy i miksujemy w blenderze. Podsmażamy kurczaka, zalewamy sosem i dusimy ok 10 minut. Podałam z ryżem.
Kurczak tikka masala wg Gordona
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 spora cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli (dałam zieloną)
- kawałek świeżego imbiru
- sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżki garam masala
- 0,5 łyżki sproszkowanego chilli
- 0,5 łyżki kurkumy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki oleju
