kurczak tikka masala według Gordona

kurczak tikka masala według Gordona
Ostatnio jednym okiem zerkałam na program Gordona - taki co gotuje z kimś "sławnym" a w tle na ekranach telewizorów gotują razem z nim zwykli ludzie. Zainteresował mnie przepis na kurczaka. Nie spodziewałam się, że tak szybko się go robi, a efekt jest bardzo pyszny.

Kurczak tikka masala wg Gordona
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (dałam zieloną)
  • kawałek świeżego imbiru
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżki garam masala
  • 0,5 łyżki sproszkowanego chilli
  • 0,5 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju
Zdjęcie - kurczak tikka masala według Gordona - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiKurczaka pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni (dosyć dużej) dorzucić pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony imbir, czosnek i papryczkę chilli (nie musi być drobno czy coś, bo na koniec wszystko wrzucamy do blendera), chwilę podsmażamy, dodajemy cukier i garam masalę. Przesmażamy aż cebulka zmięknie i dodajemy sproszkowane chilli i kurkumę - przesmażamy. Dodajemy koncentrat i po chwili pomidory z puszki. Całość chwilę dusimy i miksujemy w blenderze. Podsmażamy kurczaka, zalewamy sosem i dusimy ok 10 minut. Podałam z ryżem.

Kategorie przepisów