Pyzy z mięsem (gotowanym)
Knedle czy pyzy-szczerze mówiąc dla mnie wielkiej różnicy nie ma. Uwielbiam ciasto ziemniaczane w każdej możliwej postaci klusek, czy to kopytka, pyzy, knedle czy jakieś inne. Dzisiejszy przepis był sposobem na wykorzystanie mięsa, które zostaje nam z rosołu. Przeważnie jest to kurczak i indyk ale myslę, że każde mięso będzie się nadawało. Niedawno robiłam z mięsem surowym, jednak muszę powiedzieć że dzisiejsze są o niebo lepsze. Ciasto jest tak samo dobre ale farsz bardziej delikatny. Niestety nie umiem robić małych kulek więc wyszły mi nie pyzy a "pyzioły" ale były tak pyszne, że nie mogłam się od nich odczepić.
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 4 łyżki mąki (dałam trochę więcej)
- 3 jajka
- sól, pieprz
- 40 dag ugotowanego mięsa (u mnie drobiowe)
- cebula
- 5 dag masła
- czerstwa bułka
Ziemniaki wyrobić z mąką i jajkami na ciasto, osolić. Mięso na farsz zmielić razem z podsmażoną cebulą i namoczona bulką. Przyprawić i dobrze wymieszać. Z ciasta urywać kulki, formować płaskie placki, układać kulkę mięsa i zawijać tak aby powstały okrągłe pyzy. Wrzucać gotowe kluski na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok. 10 minut. Podawać polane masłem.
Smacznego:)