Ciasto cytrynowe z makiem
Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto z makiem. Jest to taki typowy wypiek do herbaty a więc suche ciasto ( czyli bez masy) ale raczej z tych wilgotnych. Takie lubię najbardziej. Smak cytryny przyjemnie wyczuwalny a i chrupiącego maku nie da się tutaj nie zauważyć. Mam nadzieję, że Grumkom także posmakowało to ciasto bo piekłam je właśnie z nimi, za co bardzo im dziękuję:)
Składniki:
- 240 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 156 g niesolonego masła, rozpuszczonego i wystudzonego
- 60 g tłustej śmietany w temperaturze pokojowej ( użyłam 22% Gosposi)
- 3 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3 łyżeczki maku
- 4 jajka w pokojowej temperaturze
-
250 g cukru (zmniejszyłam ilość do 200)
Rozgrzać piekarnik. W misce umieścić mąkę, proszek i sól. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać masło, śmietanę, skórkę, sok i mak. Jajka ubijac z cukrem 5 minut az będa białe i puszyste. Delikatnie wmieszać (przesiać) szpatułką mąkę do jajek aż się połączą. Dodac 1/4 masy jajecznej do masy maślano-smietankowej. Dodać resztę i mieszać delikatnie az się połączą. Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej formy keksowej. Piec przez 1 godzinę do suchego patyczka. Ciasto mozna polukrować.
Smacznego:)