Krem z batatów i czerwonej soczewicy
Słodkie ziemniaki coraz częściej pojawiają się na moim blogu. Ostatnio "występowały" w pysznych placuszkach, teraz pora na zupę. Przygotowałam ją z dodatkiem czerwonej soczewicy i mleka kokosowego, dzięki któremu wyszła jeszcze bardziej kremowa. Świetnie łączy słodycz batatów i ostrość przypraw. Mimo że porcje nie są zbyt duże, krem jest naprawdę sycący. Oprócz tego łatwo go przygotować i jest bardzo zdrowy, czyli ma same zalety. Choć może nie trzeba o tym wszystkim pisać, na zachętę wystarczy tylko popatrzeć na jego słoneczny kolor.
Krem z batatów i czerwonej soczewicy:
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek imbiru
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 batat (400g)
- szczypta soli
- 750ml wody (lub rosołu)
- 75g soczewicy czerwonej
- 160ml mleka kokosowego (mała puszka)
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 łyżeczki chili w proszku + do posypania
1) Posiekaną cebulę podsmażyć na oleju,
dodać posiekany czosnek i starty imbir i smażyć jeszcze chwilę.
2) Dodać curry i kumin i smażyć, mieszając, przez 30 sekund.
3) Dodać pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka i szczyptę soli.
4) Wlać wodę, zagotować i dodać czerwoną soczewicę.
5) Gotować ok. 20 minut, zmiksować, dodać mleko kokosowe, sok z cytryny i chili.
Czas przygotowania: 35 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 310 kcal