Zupa ogórkowa z koperkiem

Zupa ogórkowa z koperkiem

Dawno nie gotowałam żadnej zupy. Wiadomo jak to jest, święta, zakupy, mycie okien i cała reszta tego wiosennego szaleństwa. Najprościej wówczas jest ugotować makaron, wymieszać go z prostym sosem i obiad gotowy, ale ostatecznie nic nie jest w stanie zastąpić domowej, pożywnej zupy.

Zanim przyjdzie lato i czas chłodników i lekkich minestrone warto wykorzystać zapasy z własnych spiżarni i ugotować najlepszą po tej stronie globu ogórkową. Kwaskowa, gęsta, pełna jarzyn, z wiosennym akcentem w postaci świeżego koperku. W moim domu wszyscy ją bardzo lubią – właśnie tak przygotowaną. Z kawałkiem świeżego pieczywa z powodzeniem może stanowić podstawę posiłku. Świetnie smakuje nawet następnego dnia, więc z powodzeniem można przygotować ją wieczorem i odgrzać nazajutrz, po powrocie z pracy.

Zdjęcie - Zupa ogórkowa z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(około 6 porcji)

  • około 250g skrzydełek drobiowych (lub innego mięsa do wywaru)
  • 1 średnia marchew
  • 1 mała pietruszka
  • plaster korzenia selera
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 500g ogórków kiszonych
  • mały pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki kaszy manny (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte mięso włóż do dość dużego garnka i zalej zimną wodą (około 2-2,5l) Gotuj na małym ogniu. Po zagotowaniu odszumuj i gotuj jeszcze 30 minut na niewielkim ogniu.
  • Marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki pokrój w dowolnej wielkości kostkę i dodaj do wywaru.
  • Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna pieprzu i gotuj do całkowitej miękkości na niewielkim ogniu.
  • Ogórki zmiksuj lub zetrzyj na tarce. Możesz podsmażyć je chwilę na maśle, ale nie jest to niezbędne.
  • Dodaj ogórki do zupy. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kolejne 10 minut.
  • W razie konieczności zagęść zupę kaszą manną.
  • Posiekaj koperek.
  • Śmietanę rozmieszaj z łyżką gorącej zupy i dodaj ją do niej. Wymieszaj.
  • Dodaj koperek i dopraw do smaku.
  • Podawaj na ciepło.

Smacznego!

Zdjęcie - Zupa ogórkowa z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zupa ogórkowa z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów