Zupa ogórkowa z koperkiem
Dawno nie gotowałam żadnej zupy. Wiadomo jak to jest, święta, zakupy, mycie okien i cała reszta tego wiosennego szaleństwa. Najprościej wówczas jest ugotować makaron, wymieszać go z prostym sosem i obiad gotowy, ale ostatecznie nic nie jest w stanie zastąpić domowej, pożywnej zupy.
Zanim przyjdzie lato i czas chłodników i lekkich minestrone warto wykorzystać zapasy z własnych spiżarni i ugotować najlepszą po tej stronie globu ogórkową. Kwaskowa, gęsta, pełna jarzyn, z wiosennym akcentem w postaci świeżego koperku. W moim domu wszyscy ją bardzo lubią – właśnie tak przygotowaną. Z kawałkiem świeżego pieczywa z powodzeniem może stanowić podstawę posiłku. Świetnie smakuje nawet następnego dnia, więc z powodzeniem można przygotować ją wieczorem i odgrzać nazajutrz, po powrocie z pracy.
Składniki:
(około 6 porcji)
- około 250g skrzydełek drobiowych (lub innego mięsa do wywaru)
- 1 średnia marchew
- 1 mała pietruszka
- plaster korzenia selera
- 3 średnie ziemniaki
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 500g ogórków kiszonych
- mały pęczek koperku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki kaszy manny (opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyte mięso włóż do dość dużego garnka i zalej zimną wodą (około 2-2,5l) Gotuj na małym ogniu. Po zagotowaniu odszumuj i gotuj jeszcze 30 minut na niewielkim ogniu.
- Marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki pokrój w dowolnej wielkości kostkę i dodaj do wywaru.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna pieprzu i gotuj do całkowitej miękkości na niewielkim ogniu.
- Ogórki zmiksuj lub zetrzyj na tarce. Możesz podsmażyć je chwilę na maśle, ale nie jest to niezbędne.
- Dodaj ogórki do zupy. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kolejne 10 minut.
- W razie konieczności zagęść zupę kaszą manną.
- Posiekaj koperek.
- Śmietanę rozmieszaj z łyżką gorącej zupy i dodaj ją do niej. Wymieszaj.
- Dodaj koperek i dopraw do smaku.
- Podawaj na ciepło.
Smacznego!