Cannoli siciliani

Jak wiosna-to wiosna!,na talerzu-też!,bo jak inaczej można nazwac to cale bogactwo kolorów,które możemy użyć do zrobienia wspaniale kruchych ,a jednocześnie delikatnych w srodku slodkosci.

Moje "cannoli " to efekt i kilku " oryginalnych "przepisow ktore przegladalam ,a ze robie je cyklicznie polecam ten przepis takze i Wam.

Dlaczego " oryginalny " w cudzyslowie?,a dlatego,ze wszedzie gdzie pojawia sie tytul "cannoli syciliani" to wlasciwy i jedyny przepis ,a wszystkie sie roznia od siebie skladnikami,a raczej dodatkami ,jedno sie jednak nie zmienia :smalec,maka i wino "marsala".

Dziesia prezentuje moja wersje cannoli siciliani.

Zapraszam!

Zdjęcie - Cannoli siciliani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cannoli siciliani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cannoli siciliani

Ciasto

.300 gr maki pszennej

.50 gr smalcu

.50 gr cukru

.50 ml wina "marsala "

.1 lyzeczka kakao

.1/2 lyzeczki cynamonu

.1 jajko srednie

.szczypta soli

 

Wypelnienie

.1 kg ricotty z mleka owczego ( u mnie z mleka krowiego )

.150 gr cukru pudru

.1 lyzeczka soku z cytryny

Ponadto

.kolorowe posypki

.owoce kandyzowane

.rurki metalowe

.olej do smazenia

Wykonanie

Z podanych skladnikow zaczyniamy ciasto-ale uwaga! wina moze byc mniej lub wiecej,dlatego ciasto nalezy zaczynic tak,aby bylo zwarte i spojne.

Ciasto okrecamy wolia i odstawiamy do lodowki na 1 godz.

Walkujemy ciasto na dosc cienki placek,wykrawamy dysk takiej wielkosci ,aby moc okrecic metalowa rurke,smarujemy brzeg bialkiem jaja i zaciskamy dobrze.

Smazymy cannoli w rozgrzanym oleju na zloty kolor ,wyjmujemy i studzimy,potem wyciagamy metalowe rurki.

Ricotte przekladamy do miski,dodajemy przesiany cukier puder i sok z cytryny,mieszamy wszystko,przekladamy do rekawa cukierniczego ,nacinamy rozek i nastepnie wypelniamy cannoli kremem .

Kazda sztuke dekorujemy w/g wlasnego uznania - byle bylo wesolo i kolorowo.

Smacznego!

 

Przepisy z tych kategorii

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Bezy czekoladowe z borówkami

Bezy czekoladowe z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Odrywane drożdżówki z budyniem i borówkami

Odrywane drożdżówki z budyniem…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasteczka Czesławki
1

Ciasteczka Czesławki

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

Mini serniczki limonkowe z bez…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą
1

Sfogliatelle frolle - neapolit…

food² food²
Food Square

Spaghetti alla carbonara
2

Spaghetti alla carbonara

food² food²
Food Square

Ribollita - toskańska zupa z fasoli

Ribollita - toskańska zupa z f…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Karczochy confit. Włochy zamknięte w słoiku…

Karczochy confit. Włochy zamkn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pizza na cieście twarogowym
2

Pizza na cieście twarogowym

Kaś Kaś
Bake&Taste

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkowy dzień
2

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkow…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze