Cannoli siciliani

Jak wiosna-to wiosna!,na talerzu-też!,bo jak inaczej można nazwac to cale bogactwo kolorów,które możemy użyć do zrobienia wspaniale kruchych ,a jednocześnie delikatnych w srodku slodkosci.

Moje "cannoli " to efekt i kilku " oryginalnych "przepisow ktore przegladalam ,a ze robie je cyklicznie polecam ten przepis takze i Wam.

Dlaczego " oryginalny " w cudzyslowie?,a dlatego,ze wszedzie gdzie pojawia sie tytul "cannoli syciliani" to wlasciwy i jedyny przepis ,a wszystkie sie roznia od siebie skladnikami,a raczej dodatkami ,jedno sie jednak nie zmienia :smalec,maka i wino "marsala".

Dziesia prezentuje moja wersje cannoli siciliani.

Zapraszam!

Zdjęcie - Cannoli siciliani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cannoli siciliani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Cannoli siciliani

Ciasto

.300 gr maki pszennej

.50 gr smalcu

.50 gr cukru

.50 ml wina "marsala "

.1 lyzeczka kakao

.1/2 lyzeczki cynamonu

.1 jajko srednie

.szczypta soli

 

Wypelnienie

.1 kg ricotty z mleka owczego ( u mnie z mleka krowiego )

.150 gr cukru pudru

.1 lyzeczka soku z cytryny

Ponadto

.kolorowe posypki

.owoce kandyzowane

.rurki metalowe

.olej do smazenia

Wykonanie

Z podanych skladnikow zaczyniamy ciasto-ale uwaga! wina moze byc mniej lub wiecej,dlatego ciasto nalezy zaczynic tak,aby bylo zwarte i spojne.

Ciasto okrecamy wolia i odstawiamy do lodowki na 1 godz.

Walkujemy ciasto na dosc cienki placek,wykrawamy dysk takiej wielkosci ,aby moc okrecic metalowa rurke,smarujemy brzeg bialkiem jaja i zaciskamy dobrze.

Smazymy cannoli w rozgrzanym oleju na zloty kolor ,wyjmujemy i studzimy,potem wyciagamy metalowe rurki.

Ricotte przekladamy do miski,dodajemy przesiany cukier puder i sok z cytryny,mieszamy wszystko,przekladamy do rekawa cukierniczego ,nacinamy rozek i nastepnie wypelniamy cannoli kremem .

Kazda sztuke dekorujemy w/g wlasnego uznania - byle bylo wesolo i kolorowo.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy