Spaghetti ala bolognese
Makaron, makaron, mój ukochany makaron:)
Absolutnie pyszne, aromatyczne spaghetti, jedno z najlepszych jakie udało nam się przyrządzić.
Szczerze polecam, jest fenomenalne!:)
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 400 g makaronu spaghetti
- 2–3 łyżki oleju
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego (pokrojone w małą kostkę)
- 1 łyżeczka suszonego
- 1 marchew (pokrojona w małą kostkę)
- 200 ml rosołu
- słoiczek suszonych pomidorów (zblednować)
- 50 g startego parmezanu
- sól, pieprz
- bazylia do dekoracji
Cebulę, marchewkę,selera drobno pokroić.
Podsmażyć na oleju ok. 15 minut.
Warzywa zdjąć z patelni na talerz.
Na tej samej patelni podsmażyć mięso.
Dodać czosnek i podsmażone warzywa.
Dusić razem ok. 5 minut.
Zalać rosołem.
Dusić aż połowa bulionu wyparuje.
Dodać zmiksowane suszone pomidory.
Sos doprawić solą, pieprzem i oregano.
Makaron ugotować, wymieszać z sosem.
Całość posypać parmezanem.