Naan - indyjskie chlebki z pieca tandoor

Naan - indyjskie chlebki z pieca tandoor
Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy.

Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów.

Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”.

Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje  i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli.

Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi przyprawami.

Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie chlebki Naan.

Jak wiecie kuchnia indyjska dość często gości w moim domu i choć nie mam pieca tandoor, to chlebki naan goszczą u mnie bardzo często i są takim przysmakiem, którego nie może zabraknąć wśród wielbicieli indyjskich przysmaków.

Ps. już niedługo wypatrujcie przepisu na chlebków naan z fantastycznym mięsnym nadzieniem.

Polecam!

Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 225 g

* sól – 0,5 łyżeczki

* świeże drożdże – 15 g

* letnie mleko – 4 pełne łyżki

* olej roślinny – 1 pełna łyżka

* jogurt naturalny – 2 pełne łyżki

* jajko – 1 szt

Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko – mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut na podsypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.

( Jeśli ciasto na naan będzie zbyt suche dodajemy odrobinę letniej wody ).

Wkładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę ( powinno podwoić objętość ).

Piekarnik nagrzewamy na maksimum – przynajmniej 220C.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze ok. 2 minuty, a następnie dzielimy na 3 części, formujemy kule i rozciągamy na kształt kropli ( ok.20 cm długości , 15 szerokości i niecały cm grubości ).

Wyciągamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 4-5 minut.

Podajemy gorące, polane roztopionym masłem ghee.

Smacznego!

Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inne przepisy kuchni indyjskiej dostępne na blogu:

  Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Naan - INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów