Naan - indyjskie chlebki z pieca tandoor
Naan to chlebki, o których pewnie słyszał każdy.
Troszkę przypominają popularne pity, których używa się do przygotowania kebabów.
Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”.
Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli.
Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi przyprawami.
Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie chlebki Naan.
Jak wiecie kuchnia indyjska dość często gości w moim domu i choć nie mam pieca tandoor, to chlebki naan goszczą u mnie bardzo często i są takim przysmakiem, którego nie może zabraknąć wśród wielbicieli indyjskich przysmaków.
Ps. już niedługo wypatrujcie przepisu na chlebków naan z fantastycznym mięsnym nadzieniem.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 225 g
* sól – 0,5 łyżeczki
* świeże drożdże – 15 g
* letnie mleko – 4 pełne łyżki
* olej roślinny – 1 pełna łyżka
* jogurt naturalny – 2 pełne łyżki
* jajko – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko – mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut na podsypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
( Jeśli ciasto na naan będzie zbyt suche dodajemy odrobinę letniej wody ).
Wkładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę ( powinno podwoić objętość ).
Piekarnik nagrzewamy na maksimum – przynajmniej 220C.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze ok. 2 minuty, a następnie dzielimy na 3 części, formujemy kule i rozciągamy na kształt kropli ( ok.20 cm długości , 15 szerokości i niecały cm grubości ).
Wyciągamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 4-5 minut.
Podajemy gorące, polane roztopionym masłem ghee.
Smacznego!
Inne przepisy kuchni indyjskiej dostępne na blogu: