Sałatka z fenkułem i pomarańczami, pyszna!
Moi Drodzy, wybaczcie tygodniowe (!) milczenie. Na święta zrobiłam sobie wolne od codziennych obowiązków wszelkiego kalibru, częściowo wolne od komputera i aparatu rownież :)
Śniadanie z jajkami zjedliśmy z P. w sobotę, a w niedzielę, po pysznym obiedzie u moje Mamy ( ;-* ), pojechaliśmy prosto w ... góry :D
Było więc aktywnie i zimowo, było pięknie!
W Beskidach zima jak się patrzy, pogoda zagadka i dopiero w tym roku uzmysłowiłam sobie sens powiedzonka "kwiecień plecień co przeplata, trochę zimy, trochę lata"... Taaaak. Nigdy jednak nie brałam go tak d o s ł o w n i e .. :)
I jeszcze dwie migawki z Bielska, które to udało nam się porządnie przedeptać i pozwiedzać po raz pierwszy :)
A dla Was mam dziś sałatkę, która na pewno nie raz zagości jeszcze w mojej kuchni. Moja wariacja na temat tradycyjnej 'oragne & fennel salad', świeża i soczysta, smaki naprawdę i d e a l n i e się komponują.
Czerwone pomarańcze możecie oczywiście zastąpić zwykłymi ale te kolory...! ah! Ilekroć na nie patrzę nie potrafię się nadziwić precyzji natury.
Sałatka wymiata, tyle Wam powiem. Zróbcie koniecznie!
Sałatka z fenkułem i pomarańczami (pyszna!)
(porcja dla 3 - 4 osób)
1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)4 pomarańcze (u mnie czerwone, Sycylijskie!)8 - 10 świeżych brukselek2 - 3 garście rukoli (lub ulubionej mieszanki sałat)
dressing:
3 łyżki oliwy extra verginesok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka brązowego cukru
Z fenkuła odcinamy zielone łodyżki, odkładamy je do posypania sałatki. Bulwę oczyszczamy, przekrawamy na pół, a następnie kroimy na jak najcieńsze pióra.
Pomarańcze obieramy ze skóry, filetujemy ostrym nożem (najpierw ścinamy białe albedo, następnie delikatnie wykrawamy segmenty).
Brukselki przekrawamy na pół, kroimy w jak najcieńsze paseczki.
W miseczce łączymy wszystkie składniki dressingu.
Na dużym półmisku układamy rukolę, na to pokrojonego w pióra fenkuła i posiekaną brukselkę. Na górę wykładamy cząstki pomarańczy, posypujemy zielonymi listkami fenkułu. Sałatkę polewamy dressingiem, podajemy natychmiast.
Smacznego!
• • •
Oranges and fennel salad (delicious!)
(portion for 3 - 4 persons)
1 fennel bulb4 oranges (I used red Sycilian oranges)8 - 10 fresh brussels sprouts2 - 3 handfuls of arugula (or your favorite salad mix)
dressing:
3 tablespoons extra virgin olive oiljuice of 1/2 orange1 tablespoon lemon juice1 teaspoon brown sugar
Cut off green stalks of fennel, we put aside to sprinkle the salad at the end. Cut the bulb in half lenghtwise,and then cut into stripes, as thinly as possible.
Fillet the oranges with a sharp knife (first cut the white albedo, then gently punched segments).
Cut in half brussels sprouts, then cut them into strips as thin as possible.
In a bowl, combine all dressing ingredients.
On a large platter arrange the arugula, chopped fennel and brussels sprouts. Put the orange segments on the top, sprinkle with fennel green leafs. Pour over salad dressing, serve immediately.
Enjoy!