Chutney z rabarbaru

Chutney z rabarbaru
Zdjęcie - Chutney z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kolejny, po konfiturze, przetwór, jaki przygotowałam z wykorzystaniem rabarbaru. Tym razem nieco mniej słodki, ale wciąż korzenny. Smak i aromat został podkręcony dzięki dodatkowi czerwonej cebuli. Nadaje się zarówno do mięs, pasztetów czy serów, jak i do prezentowanej słodkiej wersji - klasycznego połączenia chałki z masłem. Dodaję go dosłownie wszędzie :) Taki chutney to świetny sposób na zachowanie rabarbarowego smaku na dłużej.

Składniki: inspiracja przepisem z bloga Bea w kuchni, po moich zmianach
  • 1 kg rabarbaru, już po odcięciu końców
  • 600 g czerwonej cebuli
  • 600 g cukru
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 2,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól

Rabarbar przepłukać, osuszyć, podcinać końce i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Wszystkie składniki umieścić w garnku (najlepiej o nieprzywierającym dnie) i gotować przez około 1,5 godziny - co jakiś czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie, a całość zgęstnieje. Jeszcze gorący chutney przełożyć do słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem.
Z podanych proporcji wychodzi 4-5 średniej wielkości słoików


Zdjęcie - Chutney z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów