Tarta z kremem waniliowym czereśniami i galaretką
Na drzewie już pięknie czerwienią się czereśnie, dlatego też postanowiłam część z nich wykorzystać do zrobienia mojej ulubionej tarty.
Delikatny, kruchy spód, obłędnie kremowa masa mascarpone, soczyste czereśnie i galaretka.
Takie niby banalne, typowe połączenie, a sprawia, że ciężko oderwać się od talerza.
Tarta jest niezwykle łatwa i szybka!
Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki i na imprezę.
Gwarantuję , że tak jak ta z truskawkami ( TA ) będzie znikać w błyskawicznym tempie.
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* masło – 100 g
* mąka – 170 g
* cukier – 90 g
* żółtko – 1 szt
MASA:
* mascarpone – 250 g
* żółtko – 2 szt
* cukier – 2 łyżki
* laska wanilii – 1 szt
* skórka cytrynowa – 1 łyżka
DODATKOWO:
* czereśnie – ok. 200 g
* galaretka wiśniowa – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Wszystkie składniki ze sobą siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy formę do tarty ( 26 cm ), pieczemy ok. 20 minut / 200 C.
MASA:
Żółtka ubijamy z cukrem , dodajemy ziarenka wanilii , skórkę cytrynową i mascarpone – mieszamy, wylewamy na wystudzony kruchy spód.
CAŁOŚĆ:
Na tarcie układamy wydrylowane czereśnie i zalewamy przygotowaną wcześniej, tężejącą galaretką.
Odstawiamy do lodówki.
Smacznego!