Najlepsze ciasto ucierane z owocami i kruszonką
Przepyszne ucierane ciasto z owocami! Mięciutkie, wilgotne, z pysznymi truskawkami i rabarbarem, a do tego jeszcze pyszna kruszonka. Jak tu nie lubić takich wypieków? Bardzo polecam, można upiec ze wszystkimi owocami i w zasadzie piec je przez całe lato. :)
Źródło przepisu: Moje Wypieki.
Składniki:
*200 g masła
*szczypta soli
*160 g drobnego cukru do wypieków
*4 duże jajka
*200 g mąki pszennej
*40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego, waniliowego bez cukru
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*600 g dowolnych owoców (dałam rabarbar i truskawki. Pół na pół).
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odstawić.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodać szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Kruszonka:
*150 g mąki pszennej
*100 g masła, schłodzonego
*50 g cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.
Smacznego :)