Bułeczki owsiane na zakwasie

Bułeczki owsiane na zakwasie

Zdjęcie - Bułeczki owsiane na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasem zaczynam dzień od owsianki, zazwyczaj robię ją na oko, więc zdarza się, że trochę mi jej zostaje. W takiej sytuacji wykorzystuję ją do upieczenia chleba lub bułek.

Tym razem postawiłam właśnie na bułeczki i upiekłam je na zakwasie. Do ciasta dodałam owsiankę (można ją przygotować specjalnie do ciasta), a wierzch posypałam płatkami owsianymi.

W cieście znalazło się też trochę mąki pełnoziarnistej, aby podnieść walory zdrowotne bułek.

Zdjęcie - Bułeczki owsiane na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki owsiane na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki owsiane na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki owsiane na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Bułeczki owsiane na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułeczki owsiane na zakwasie Autor: Tosia Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 40 min. Porcje: 8 Składniki

  • Owsianka:
  • 60 g płatków owsianych górskich
  • 200 ml mleka
  • łyżeczka cukru
  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml letniego mleka
  • owsianka
  • Wierzch:
  • białko lub 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki płatków owsianych
Instrukcja
  1. Płatki owsiane wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy mlekiem. Owsiankę gotujemy kilka minut, aż zgęstnieje, następnie studzimy.
  2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy owsiankę, aktywny zakwas i sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. dzielimy na 8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. W razie czego podsypujemy odrobiną mąki.
  4. Uformowane bułeczki układamy na blasze w odstępach, zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem lub skrapiamy oliwą. Posypujemy płatkami owsianymi i wkładamy do piekarnika.
  6. Bułeczki pieczemy przez 15-17 minut. Upieczone studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.

Kategorie przepisów