Bułeczki owsiane na zakwasie
Czasem zaczynam dzień od owsianki, zazwyczaj robię ją na oko, więc zdarza się, że trochę mi jej zostaje. W takiej sytuacji wykorzystuję ją do upieczenia chleba lub bułek.
Tym razem postawiłam właśnie na bułeczki i upiekłam je na zakwasie. Do ciasta dodałam owsiankę (można ją przygotować specjalnie do ciasta), a wierzch posypałam płatkami owsianymi.
W cieście znalazło się też trochę mąki pełnoziarnistej, aby podnieść walory zdrowotne bułek.
Bułeczki owsiane na zakwasie Autor: Tosia Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 40 min. Porcje: 8 Składniki
- Owsianka:
- 60 g płatków owsianych górskich
- 200 ml mleka
- łyżeczka cukru
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml letniego mleka
- owsianka
- Wierzch:
- białko lub 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki płatków owsianych
- Płatki owsiane wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier i zalewamy mlekiem. Owsiankę gotujemy kilka minut, aż zgęstnieje, następnie studzimy.
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy owsiankę, aktywny zakwas i sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Zostawiamy w misie pod przykryciem na 2,5 h.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. dzielimy na 8 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. W razie czego podsypujemy odrobiną mąki.
- Uformowane bułeczki układamy na blasze w odstępach, zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem lub skrapiamy oliwą. Posypujemy płatkami owsianymi i wkładamy do piekarnika.
- Bułeczki pieczemy przez 15-17 minut. Upieczone studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.