Dip jogurtowy z tahini
Do arabskich chlebków manakeesh, które wczoraj pojawiły się na blogu, podałam przepyszny dip na bazie jogurtu i sezamowej pasty tahini. Dip tak nam posmakował, że z pewnością będę wracać do tego przepisu. Na pewno równie dobrze będzie smakował z krakersami lub warzywami pokrojonymi w słupki :)
DIP JOGURTOWY Z TAHINI
- 4 solidne łyżki jogurtu greckiego*,
- 2 łyżki pasty sezamowej tahini (kupionej lub zrobionej samodzielnie),
- sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny,
- około 2 łyżki ciepłej wody,
- sól i pieprz,
- 1 łyżka oliwy
Jogurt i tahini wymieszać. Dodać sok z cytryny i tyle wody, żeby dip miał pożądaną przez nas konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec skropić oliwą.
* Zamiast jogurtu greckiego, można użyć 6 łyżek zwykłego jogurtu – wówczas nie trzeba już dodawać wody, gdyż zwykły jogurt jest wystarczająco rzadki.