Dip jogurtowy z tahini

Dip jogurtowy z tahini

Do arabskich chlebków manakeesh, które wczoraj pojawiły się na blogu, podałam przepyszny dip na bazie jogurtu i sezamowej pasty tahini. Dip tak nam posmakował, że z pewnością będę wracać do tego przepisu. Na pewno równie dobrze będzie smakował z krakersami lub warzywami pokrojonymi w słupki :)

Zdjęcie - Dip jogurtowy z tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
DIP JOGURTOWY Z TAHINI

  • 4 solidne łyżki jogurtu greckiego*,
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini (kupionej lub zrobionej samodzielnie),
  • sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny,
  • około 2 łyżki ciepłej wody,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka oliwy


Jogurt i tahini wymieszać. Dodać sok z cytryny i tyle wody, żeby dip miał pożądaną przez nas konsystencję. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec skropić oliwą.

* Zamiast jogurtu greckiego, można użyć 6 łyżek zwykłego jogurtu – wówczas nie trzeba już dodawać wody, gdyż zwykły jogurt jest wystarczająco rzadki.


Zdjęcie - Dip jogurtowy z tahini - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów