Naleśniki orkiszowe idealne - przepis podstawowy

Zdjęcie - Naleśniki orkiszowe idealne - przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Naleśniki - z szybko wymieszanych paru składników otrzymasz niewiarygodną ilość kombinacji smakowych. Wszyscy je lubimy, jako danie główne, na śniadanie, obiad i kolację. Idealne na krokiety, paszteciki, nawet na tort. Jednakowo powodzeniem cieszą się te słodkie jak i z wytrawnym nadzieniem. Dobry przepis to gwarancja, iż zawsze się udadzą. Idealne są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie składać, a nie popękają, a przysmażone na masełku apetycznie chrupią. Ważne jest, by ciasto zrobić odpowiednio wcześniej, ponieważ powinno odstać przynajmniej 30 minut, by gluten zawarty w mące miał czas rozkleić się i połączyć się z wodą. Ciasto będzie wówczs ciągliwe i sprężyste. Druga połowa sukcesu to odpowiednia patelnia. Wcale nie jest najlepsza z grubym, ciężkim dnem jak się powszechnie sądzi. Najlepsza jest specjalna do pieczenia naleśników, cienka, lekka, z idealnie równym dnem i z niskim profilowanym rantem, który umożliwia podrzucanie i odwracanie naleśników jak na filmie. Wszystkie te patelnie mają nieprzywierającą powłokę, dzisiejsze już ceramiczną. Pieczenie naleśników na takiej patelni to sama przyjemność. Każda jest dodatkowo wyposażona w specjalny patyczek do równomiernego rozprowadzania ciasta.

Zdjęcie - Naleśniki orkiszowe idealne - przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 6-8 naleśników:

150 g jasnej mąki orkiszowej
150 g mleka
150 gazowanej wody mineralnej
2 jajka M
łyżeczka cukru
szczypta soli
masło ghee lub olej do smażenia

Wykonanie:
  • wymieszać mąkę z mlekiem i wodą, następnie dodać jajka, sól, cukier i rózgą bądż mikserem wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Odstawić ma 1 godzinę
  • na gorącą patelnię wlewać ciasto chochelką, rozprowadzić kolistym ruchem przy pomocy patyczka lub obracając patelnię, smażyć na niezbyt silnym ogniu. Gdy lekko się zrumieni odwrócić naleśnik na druga stronę, podrzucając lub odwracając łopatką, po czym zsunąć na talerz. Każdorazowo smarować patelnię skórką słoniny lub pędzelkiem zanurzonym w maśle
  • po usmażeniu wszystkich naleśników posmarować je przygotowanym farszem, złożyć na 4 części, zwinąć, w rulonik lub kopertę i obsmażyć lub zapiec w piekarniku
SMACZNEGO !

Uwagi : do naleśników wytrawnych dodaj 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu

    Przepisy z tych kategorii

    Surówka z kapusty, marchewki i papryki

    Surówka z kapusty, marchewki i…

    Smaki na talerzu Smaki na talerzu
    Smaki na talerzu

    Chutney z pomidorów

    Chutney z pomidorów

    Kardamonowy Kardamonowy
    Kardamonovy

    Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
    1

    Cukinia faszerowana kurczakiem…

    Smaki na talerzu Smaki na talerzu
    Smaki na talerzu

    Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

    Ciasto z wiśniami i orzechami…

    Madzia111 Madzia111
    Smakowite Dania

    Kruche ciasto z jagodami i bezą
    1

    Kruche ciasto z jagodami i bez…

    ilovebake ilovebake
    I Love Bake

    Bagietki nadziewane kurczakiem
    2

    Bagietki nadziewane kurczakiem

    Smaki na talerzu Smaki na talerzu
    Smaki na talerzu

    Przepisy z tych kategorii

    Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

    Letnie ciasto z owocami (i bez…

    Agatajot Agatajot
    Kuchnia Agaty

    Placuszki z wiśniami
    1

    Placuszki z wiśniami

    figmara figmara
    figowe smaki

    Pełnoziarniste bułeczki bao

    Pełnoziarniste bułeczki bao

    Tyna Tyna
    In cooking we trust

    Orkiszowy chleb z garnka
    2

    Orkiszowy chleb z garnka

    Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
    Sprawdzona Kuchnia

    Wegańskie jagodzianki z kruszonką
    1

    Wegańskie jagodzianki z kruszo…

    waniliowa chmurka waniliowa chmurka
    Waniliowa Chmurka

    Pierogi z ziemniakami, ziołami i fetą
    3

    Pierogi z ziemniakami, ziołami…

    Kardamonowy Kardamonowy
    Kardamonovy