Naleśniki orkiszowe idealne - przepis podstawowy

Zdjęcie - Naleśniki orkiszowe idealne - przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Naleśniki - z szybko wymieszanych paru składników otrzymasz niewiarygodną ilość kombinacji smakowych. Wszyscy je lubimy, jako danie główne, na śniadanie, obiad i kolację. Idealne na krokiety, paszteciki, nawet na tort. Jednakowo powodzeniem cieszą się te słodkie jak i z wytrawnym nadzieniem. Dobry przepis to gwarancja, iż zawsze się udadzą. Idealne są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie składać, a nie popękają, a przysmażone na masełku apetycznie chrupią. Ważne jest, by ciasto zrobić odpowiednio wcześniej, ponieważ powinno odstać przynajmniej 30 minut, by gluten zawarty w mące miał czas rozkleić się i połączyć się z wodą. Ciasto będzie wówczs ciągliwe i sprężyste. Druga połowa sukcesu to odpowiednia patelnia. Wcale nie jest najlepsza z grubym, ciężkim dnem jak się powszechnie sądzi. Najlepsza jest specjalna do pieczenia naleśników, cienka, lekka, z idealnie równym dnem i z niskim profilowanym rantem, który umożliwia podrzucanie i odwracanie naleśników jak na filmie. Wszystkie te patelnie mają nieprzywierającą powłokę, dzisiejsze już ceramiczną. Pieczenie naleśników na takiej patelni to sama przyjemność. Każda jest dodatkowo wyposażona w specjalny patyczek do równomiernego rozprowadzania ciasta.

Zdjęcie - Naleśniki orkiszowe idealne - przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 6-8 naleśników:

150 g jasnej mąki orkiszowej
150 g mleka
150 gazowanej wody mineralnej
2 jajka M
łyżeczka cukru
szczypta soli
masło ghee lub olej do smażenia

Wykonanie:
  • wymieszać mąkę z mlekiem i wodą, następnie dodać jajka, sól, cukier i rózgą bądż mikserem wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Odstawić ma 1 godzinę
  • na gorącą patelnię wlewać ciasto chochelką, rozprowadzić kolistym ruchem przy pomocy patyczka lub obracając patelnię, smażyć na niezbyt silnym ogniu. Gdy lekko się zrumieni odwrócić naleśnik na druga stronę, podrzucając lub odwracając łopatką, po czym zsunąć na talerz. Każdorazowo smarować patelnię skórką słoniny lub pędzelkiem zanurzonym w maśle
  • po usmażeniu wszystkich naleśników posmarować je przygotowanym farszem, złożyć na 4 części, zwinąć, w rulonik lub kopertę i obsmażyć lub zapiec w piekarniku
SMACZNEGO !

Uwagi : do naleśników wytrawnych dodaj 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu

    Przepisy z tych kategorii

    Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym

    Schab w sosie pomidorowo-śmiet…

    Posmakujto! Posmakujto!
    Posmakujto!

    Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską
    1

    Trufle z czarnym czosnkiem i s…

    food² food²
    Food Square

    Keks czekoladowy z ziemniakami
    1

    Keks czekoladowy z ziemniakami

    Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
    Cynamonowe szczęście

    Chałka babuni
    1

    Chałka babuni

    Tosia Tosia
    Smakowity chleb

    Ciastka Serowe kopytka
    1

    Ciastka Serowe kopytka

    wiosenka27 wiosenka27
    Eksplozja smaku

    Bułki hamburgerowe na zakwasie
    1

    Bułki hamburgerowe na zakwasie

    zacisze kuchenne zacisze kuchenne
    zacisze kuchenne

    Przepisy z tych kategorii

    Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej
    2

    Morszczuk w marynacie miodowo-…

    Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
    Marcepanowa kuchnia

    Bułeczki serowo-cebulowe
    1

    Bułeczki serowo-cebulowe

    Tosia Tosia
    Smakowity chleb

    Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
    2

    Najprostsza szarlotka na półkr…

    food² food²
    Food Square

    Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
    2

    Paella z piekarnika czyli obia…

    Agatajot Agatajot
    Kuchnia Agaty

    Baleron pieczony
    1

    Baleron pieczony

    Beti Beti
    kruche babeczki

    Tort bezowy dacquoise
    1

    Tort bezowy dacquoise

    zacisze kuchenne zacisze kuchenne
    zacisze kuchenne