Pavlova z truskawkami
Tak przy weekendzie wypadałoby zaserwować jakiś deser, zwłaszcza, że lato nas nie rozpieściło swoim przyjściem. Truskawki i tort bezowy mi to wynagradziły:-) Macie ochotę poprawić sobie nastrój? Gwarantuję, że kawałeczek tej bezy uczyni to bankowo :-) A przy okazji kolejny demon pokonałam ( chodzi o wypiekanie bezy:-))
Składniki:
- 5 białek z jajek rozmiaru M ( lub 4 rozmiaru L),
- 250 g cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka octu,
+
- owoce sezonowe,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 400 g śmietany 30% tł..
Przygotowanie:
Białka ubijać mikserem, dosypując stopniowo po łyżce cukru. Na koniec, kiedy już masa jest błyszcząca, zupełnie sztywna i biała dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ciągle miksując. Na papierze do pieczenia narysować okrąg wielkości 20 cm i wyłożyć masę formując ją delikatnie ku górze i robiąc małe wgłębienie na czubku na całej szerokości bryły. Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika do 120 stop. C i piec 30 minut, następnie obniżyć temperaturę do 100 stop. i suszyć bezę przez 3 h. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, pozostawiając w nim wypiek. Po około 30 minutach uchylić piekarnik i studzić przez 2 h. Można upiec naszą bezę wieczorem i pozostawić ją w piekarniku na całą noc. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na tort, udekorować owocami.