Gajar ka Halwa z mlekiem kokosowym
2 marchewki
200 ml mleka kokosowego
2 łyżki rodzynek
2 łyżki pokrojonych daktyli
1 łyżka pokrojonych orzechów pistacjowych
2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
szczypta soli
1 łyżka miodu
1 łyżka masła klarowanego
0,5 małej łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżki soku z cytryny
Do przybrania:
50 g białej czekolady
2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych
Marchew obrać, utrzeć na tarce o grubych oczkach.
W rondelku rozgrzać masło, przesmażyć na nim krótko orzechy, rodzynki i daktyle. Bakalie wyjąć z garnka, odłożyć.
Na pozostałym tłuszczu przesmażyć marchew. Następnie dodać mleko kokosowe i gotować na małym ogniu ok. 30 min aż całe mleko się wchłonie.
Do marchwi wsypać bakalie, dodać szczyptę soli, kardamon, miód i sok z cytryny. Wszystko razem przesmażyć.
Masę odstawić do ostygnięcia, a następnie uformować z niej niewielkie batoniki.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Polać nią batoniki i posypać posiekanymi orzeszkami.