Dziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami.
Soczysta pieczeń wieprzowa zdecydowanie kojarzy się z domowym obiadkiem. Nie napracujesz się zbytnio, bo całą pracę wykona za Ciebie piekarnik, a przygotujesz obiad na kilka dni.
Bardzo fajne pączusie, które możesz nadziać, czymkolwiek chcesz. Jeśli chcesz, żeby zagościły na Twoim wigilijnym stole, to doskonałym nadzieniem będą powidła śliwkowe i lukier pomarańczowy. Na inne okazje można nadziać pączusie kremem czekoladowym, budyniem lub marmoladą.
Wydrążyć środek z awokado, obrać i pokroić jabłko. Dodać mleko sojowe, pastę tahini i odcedzone daktyle. Wszystko dokładnie zmiksować na gładki mus. Przełożyć do pucharków. Posypać sezamem.
Pamiętam, że u mnie w domu, gdy byłam mała, o cieście na pierniczki trzeba było pamiętać w listopadzie, musiało swoje odleżakować, a upieczone ciasteczka- mieć czas, by zmięknąć. Tradycja rzecz piękna, jednak gdy czasu brakuje, nadchodzi z pomocą dzisiejszy przepis na moim zdaniem pierniczki idealne!
Ciasto kopiec kreta jest bardzo popularne. Pyszne czekoladowe ciasto z masą śmietanową i bananami można przygotować na każdą okazję. Uważam, że jest to ciasto, na Boże Narodzenie jest w sam raz. Myślę, że większość Was robiła je z "pudełka". Ten przepis jest na kopiec kreta, który zrobicie sami od podstaw.
Ostatnio przeglądałam babciny zeszyt i wybór padł na kruche ciasteczka. Są proste, szybkie i zawsze się udają. Polecam Wszystkim pragnącym znów poczuć smak dzieciństwa :)
Chętnie ciasto dzielę na porcję, formuję bułki, rogaliki i różne zawijańce, ale czasem mam ochotę na coś bardziej ambitnego. A zbliżające się święta to idealny moment, aby przetestować nowy sposób zaplatania słodkiego ciasta w gwiazdę. Jestem pewna, że ta cynamonowa gwiazda będzie błyszczała na Waszym świątecznym stole i zbierała same komplementy od rodziny.
Był to jeden z lepszych pierników jakie miałam okazję jeść. Aromatyczny, nie za słodki, miękki i wilgotny. Długo zachowywał świeżość - był równie dobry nawet trzy dni po upieczeniu. Bardzo Wam go polecam.
Są proste w wykonaniu, ale niestety trochę pracochłonne więc przyda się dodatkowa para rąk do pomocy :) Idealny pomysł dla dzieci i nie tylko, gorąco polecam!
Łopatkę umyć, posypać solą i pieprzem - z każdej strony. W garnku nadającym się do piekarnika (do 120 stopni) rozgrzać tłuszcz i podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Przesunąć je, wrzucić posiekaną cebulę, zmniejszyć ogień i kilka minut smażyć, aż nabierze lekko złotego koloru. Dodać paprykę oraz czosnek, jeszcze chwilę przesmażać. Następnie przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilkę smażyć...
Spodziewajcie się więc w tym miesiącu głównie inspiracji bożonarodzeniowych z mojej strony. Na dobry początek serwuję Wam przepis na kruche ciasteczka korzenne.