Rogale śniadaniowe

Rogale śniadaniowe
Zdjęcie - Rogale śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zapraszam na najlepsze rogaliki - mięciutkie, puszyste, z lekko chrupiącą skórką. Upiekłam je z mąki orkiszowej, a masło zastąpił dodatek oleju. Zamiana ta kompletnie nie wpłynęła na ich smak, natomiast podniosła walory zdrowotne. Zwinięte absolutnie profesjonalnie, urodziwe, śmiało mogą rywalizować z tymi ze sklepowej półki. Ciasteczkowe rogaliki formujemy zazwyczaj z trójkąta wyciętego z ciasta, te powstają nieco inaczej. Dokładnie jak zobacz na filmie.
Są mega proste, warto zrobić ich więcej i zamrozić.

Zdjęcie - Rogale śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 9 sztuk:
500 g mąki orkiszowej jasnej 630
60 ml oleju rzepakowego
60 g cukru
190 ml mleka
sól - 1 płaska łyżeczka
1 jajko+1żółtko
1 op. suchych drożdży
Zdjęcie - Rogale śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamimak - do posypania

Wykonanie:
  • mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wymieszać hakiem do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta, które nie okleja brzegów misy (około 10 minut). Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • wyrośnięte ciasto wyrzucić na stolnicę, uderzyć pięścią, by je odgazować i powtórnie zagnieść. Podzielić na 9 równych części, następnie uformować 9 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na długi placek. Przytrzymująć górę jednocześnie ją rolować, lekko odciągając dół placka. Zawinąć brzegi do środka i odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć uformowane rogaliki ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia
  • wyrośnięte rogale posmarować mlekiem i posypać makiem. Piec w 190`C około 20 minut do zrumienienia
  • studzić na kratce
SMACZNEGO !

Zdjęcie - Rogale śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rogale śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów