Maślankowe pancakes z sosem truskawkowym
Placuszki amerykańskie - pancakes. Błyskawiczne do przygotowania. Zimą zajadaliśmy się placuszkami z bananmi, teraz pora na letnie wydanie panceków. Tym razem ciasto przygotowałam na maślance, a stopione masło zastąpiłam olejem. Bardzo puszyste, mięciutkie, pyszne. Ponieważ sezon truskawkowy w pełni zamiast jogurtu, czy tradycyjnego syropu klonowego - polecam sos truskawkowy do polania. Bajeczne!
Składniki:
2 jajka
1,5-2 łyżki cukru
szczypta soli
200 ml maślanki
2 łyżki oleju
200 g mąki orkiszowej 630
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia
truskawki
Wykonanie:
- jajka ubić z cukrem na puszysty kogel-mogel około 3 minuty. Dodać sól i cynamon, olej i maślankę, następnie wmieszać w 3 ratach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Odstawić na 15 minut, by ciasto odpoczęło
- rozgrzać olej na patelni. Licząc po jednej pełnej łyżce na placuszek nakładać porcje na średnio rozgrzaną patelnię zachowując odstępy i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Odwracać na drugą stronę jak na powierzchni placuszka ukażą się "bąbelki"
- upieczone ułożyć w 2 "stosiki". Podawać z sosem truskawkowym (przepis tutaj) i pokrojonymi truskawkami
SMACZNEGO !