Zupa grochowa Ani

Zupa grochowa Ani
Zdjęcie - Zupa grochowa Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grochowa Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grochowa Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grochowa Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grochowa Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grochowa Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grochowa Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grochowa Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grochowa Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zupa grochowa Ani - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • kości
  • groch
  • marchew
  • ziemniaki
  • pieprz ziarnisty
  • zielenina
  • majeranek
  • vegeta
  • Olej kujawski z ziołami
Przygotowanie

Kości ugotuj z grochem. Dodaj ziarenka pieprzu, marchew, zieleninę. Ziemniaki. Na koniec majeranek, vegetę.

Oczywiście możesz dodać do zupy więcej warzyw i przypraw oraz ziół, np. seler, korzeń pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, cząber, jak również zrezygnować z dodatku kości, czy mięsa. Zamiast tego podduś na oleju cebulę oraz czosnek, a żeby uzyskać dymny aromat możesz dodać szczyptę wędzonej papryki w proszku oraz owoc jałowca :-)


Historia przepisu z szuflady Ani:

"Mam wielki sentyment do zeszytu, z którego zeskanowałam kartkę z przepisami na najprostsze zupy, których uczyłam się gotować 27 lat temu. Spisywałam drżącą ręką najprostsze przepisy, aby móc gotować, bo wyprowadziłam się wtedy z domu. Zupy były wtedy dla mnie wielkim wyzwaniem. Jestem wzruszona, gdy czytam te przepisy na zupy."

Kategorie przepisów