Ciasto grysikowe z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego też zapraszam Was na ciasto z dodatkiem tych owoców. Przepis na nie znalazłam u Kasi. Pięknie prezentowało się na stole: eleganckie i kolorowe, namawiało do zjedzenia. Smakiem jednak mnie nie powaliło. Najlepsza wg mnie była część z kaszą manna i nutellą, najsłabsza- warstwa jogurtowa: mało słodka i raczej nijaka. Dodatkowo miałam problem z tym, że odłączała się ona od reszty ciasta. Całość przygotowywało się łatwo i bez problemu - jedynym mankamentem był czas oczekiwania na odpowiednie stężenia kolejnych warstw. W skali od 1 do 5 dam temu ciastu 3,5. Może u Was zyska więcej punktów, kto wie? :)

Zdjęcie - Ciasto grysikowe z  truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (blaszka 25x30):

  • 300 g herbatników maślanych  

Masa grysikowa:

  • 650 ml mleka
  • 120 g masła
  • 180 g Nutelli
  • 90 g kaszy manny
  • 1-2 łyżki cukru

Masa truskawkowa:

  • 500 ml musu truskawkowego (zmiksowane owoce)
  • 350 ml + 100 ml wody
  • 100 g cukru (dałam 150 g)
  • 90 g mąki ziemniaczanej

 Masa jogurtowa:

  • 700 ml jogurtu greckiego    
  • 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 4 łyżki musu truskawkowego
  • 4 łyżki cukru pudru (dałam 6 łyżek)
  • 25 g żelatyny
  • 70 ml wody

Wykonanie:

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na nim ułożyć warstwę herbatników.

Masa grysikowa:

Mleko zagotować razem z masłem, cukrem i Nutellą. Powoli, cienkim strumieniem wsypywać kaszę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie porobiły się grudki. Gotować na małym ogniu przez kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gorącą masę grysikową wylać ostrożnie na herbatniki. Wyrównać. Przykryć od razy kolejną warstwą herbatników. Odstawić do przestygnięcia na około godzinę.

Masa truskawkowa:

100 ml wody połączyć dokładnie z mąką ziemniaczaną. Zmiksowane truskawki zagotować z 350 ml wody i cukrem. Dodać rozrobioną mąkę. Całość szybko i energicznie wymieszać. Gotować ok. minuty. Gorącą masę truskawkową wylać na herbatniki i odstawić do przestygnięcia.

Masa jogurtowa:

Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować!  Jogurt połączyć dokładnie ze śmietanką, cukrem pudrem i musem truskawkowym. Na koniec dodać żelatynę. Wymieszać. Masę jogurtową wylać na przestudzoną masę truskawkową. Wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego :)
 

Zdjęcie - Ciasto grysikowe z  truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto wiśnia z kawą
2

Ciasto wiśnia z kawą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Hawajskie ciasto marchewkowe
2

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką
1

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Brzoskwinotka
1

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ze śliwkami i kaszą manną
2

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Hawajskie ciasto marchewkowe
2

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
3

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli
1

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust