Tarta z serem i truskawkami
Ciasta z truskawkami cieszą się ogromną popularnością i nie bez kozery, ponieważ smakują zawsze doskonale. Znajdziecie u mnie wiele rodzajów tych przysmaków, ale tym razem cos zupełnie innego.
Zapraszam na wyjątkowo pyszne ciasto, tarta z serem i truskawkami, to doskonałe połączenie smaków, sernika i truskawek. Pyszna słodycz owoców i delikatny, kremowy ser. Jeszcze ciepła, nie zdążyła się schłodzić ?
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki tortowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 3-4 łyżki zimnej wody
Składniki na masę serową:
- 800 g zmielonego sera
- 100 g drobnego cukru
- 3 jaja
- 125 g kwaśnej smietany
- 3 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
oraz:
- 400 g świeżych truskawek
- 50 g dżemu truskawkowego
- 1 łyżka wody
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka listków mięty
Wykonanie:
- Mąkę z solą przesiać dodać kawałki schłodzonego masła i wymieszać w malakserze do otrzymania kruszonki.
- Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
- Żółtko wymieszać z wodą, dodać i szybko wyrobić ciasto.
- Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić 15-20 minut.
- Rozwałkować ciasto na podsypanym blacie mąką o średnicy 24 cm z zakładem, natłuścić formę do tarty i wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 st. C, przez 12 minut, następnie odstawić do wystudzenia.
- Ser zmielić dwu lub trzykrotnie.
- 600 g sera zmiksować z cukrem, dodać po jednym jajku, za każdym dodaniem krótko miksować.
- Smietanę wymieszać z budyniem i ekstraktem waniliowym i dodać do masy serowej.
- Krótko zmiksować do połączenia składników.
- Masę serową wyłożyć na podpieczony spód tarty.
- Piec w 170 st. C, przez 45 minut.
- Następnie wystudzić.
- Pozostały ser 200 g utrzeć z miękkim masłem, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
- Przełożyć do szprycy i wyciskać kremowe rozetki.
- Truskawki pokroić na kawałki dodać do dżemu wymieszanego z wodą i delikatnie wymieszać, udekorować wierzch tarty, ozdobić liskami mięty.
- Przed podaniem schłodzić.
Smacznego ?