Brownie z musem truskawkowym
Pyszne i wilgotne brownie czekoladowe
ma bardzo mocny smak czekolady.
Nie jest za słodkie a w połączeniu z rozpływającym się w ustach
musem ze świeżych truskawek
jest wręcz obłędne w smaku.
Szybkie w przygotowaniu, chociaż trzeba trochę poczekać aż truskawkowy mus zastygnie.
Składniki:
Składniki na brownie:
- 300 g gorzkiej dobrej czekolady
- 3 jajka
- 200 g masła
- 270 g cukru
- 135 g mąki
Składniki na mus truskawkowy:
- niecały 1 kg truskawek
- 3 - 4 łyżeczki żelatyny
- 1 galaretka o smaku truskawkowym
- opcjonalnie cukier do smaku (ja nie dodałam bo truskawki były bardzo słodkie)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( ja nie dodałam)
Masło włożyłam do małego garnka i rozpuściłam na małym ogniu.
Dodałam połamane kostki czekolady.
Mieszałam aż czekolada się rozpuściła.
Odstawiłam masę żeby przestygła.
Do dużej miski wbiłam jajka, wsypałam cukier i zmiksowałam na puszystą masę.
Przestudzoną masę czekoladową wlewałam stopniowo do masy jajecznej.
Mieszając połączyłam składniki.
Pozostało jeszcze wsypać mąkę i dokładnie zmiksować wszystko razem.
Przelałam ciasto do brytfanki ( 28 x 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piekłam przez około 35 minut.
Mus można przygotować wcześniej i wstawić do lodówki.
Zacznijmy od naszych truskawek.
Zblendowałam je na gładką masę.
Dodałam rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i galaretkę. Można zamiast galaretki dodać więcej żelatyny i rozpuszczone w zimnej wodzie 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Na wystudzone ciasto wlałam sos z truskawek.
Wstawiłam ciasto do lodówki aż mus stężał. Smacznego!