Dzisiaj kolejne pyszne danie z kuchni meksykańskiej z wykorzystaniem tortilli. Zadziwiające dla mnie jest to, że są tu podobne składniki jak w burrito a quesadillas smakuje zupełnie inaczej. Pewnie jest to zasługa sera, którego tam się nie dodaje. Jest bardzo syte, zjedzone na śniadanie, wystarczyło nam do obiadu o późnej godzinie.
Jak juz zapewne niektorzy z Was wiedza, szczegolnie stali bywalcy mojego bloga, maj to w moim domu miesiac bardzo wyjatkowy, prawdziwie swiateczny. Bo i okazji do swietowania jest wiele juz od pierwszych dni.Najwazniejszy jest jednak dzien urodzin Viki. Wtedy pojawiaja sie w domu kolorowe balony, urodzinowe dekoracje i wyjatkowy tort.
Gołąbki choć nie takie tradycyjne bo bez ryżu i w kapuście pekińskiej to jednak ich smaku był jak dla mnie o niebo lepszy od tych w zwykłej kapuście były tak delikatne że każdy ich kęs był rozkoszą dla naszego podniebienia, mięso było soczyste i co tu więcej pisać po prostu pychotka :-)
Czas na ciasto z wykorzystaniem smacznego domowego likieru Bailey's, który robiłam niedawno. Przepis na sernik z Bailey's znalazłam u Dorotki. Smakował nam bardzo! Kremowy, pyszny, pachnący sernik, z dodatkiem czekolady i smacznego likieru. Musicie go kiedyś spróbować! To ciasto robiłam jeszcze na Wielkanoc. Bardzo wszystkim smakowało. :)
Na Święta Wielkanocne upiekłam drożdżową babkę z rodzynkami. Skorzystałam z przepisu Pani Bożeny Dykiel z książki pt. "Moje Sekrety Kulinarne". Babka wyrosła wysoka, ciasto bardzo puszyste, wszystkim bardzo smakował. To czwarta propozycja przygotowana w ramach Kuchni Wielkanocnej 2010, gorąco polecam!
Wielkanoc...aromat żurku na domowym zakwasie, pęta białej kiełbasy pieczonej z cebulą, jajka faszerowane w skorupkach podane na ciepło, w majonezie również, półmiski z pieczystym, sos tatarski koniecznie, chrzan, ćwikła, baranek wielkanocny...to już tradycja. A tarta, hmmm to zupełna nowość, pyszna, kremowa, kwaskowa, lekko czosnkowa, mocno śmietanowa i żurkowa. Warto spróbować...
Najpierw zobaczyłam ten przepis tu. Zapisałam na liście "do zrobienia". W dniu, w którym miałam ugotować tą zupę, pojawiła się ona u Ireny i Andrzeja. Mąż wrócił ze sklepu z wątróbką. Zupa przesunęła się w kolejce. Nie na długo. Jest :) Pyszna, lekko słodka zupa ziemniaczano serowa z kukurydzą i świeżym awokado.
Nadszedł czas na kolejne smakowite spotkanie w kuchni - wspólne pieczenie z Anitką oraz Ireną i Andrzejem, kolejne pod znakiem sernika:) Tym razem przepis wyszukała Atinka. Sernik nowojorski Jamiego Oliviera to wspaniały wybór! Pyszny, miękki, wilgotny, kremowy, delikatnie kwaskowy dzięki limonce, o smacznym ciasteczkowym spodzie i z cudowną chmurką kokosowo-bezową posypaną startą skórką z limonki. Czy trzeba coś więcej pisać?;) Bardzo, bardzo nam smakował.
O tym deserze mogę powiedzieć tylko tyle, że jest wspaniały. Każdy kto lubi szarlotkę, jabłka i cynamon będzie zachwycony. Dlatego polecam:) Przepis znalazłam tutaj.
Placki ziemniaczane są znane i popularne. Niektórzy jedzą je na słodko, niektórzy na słono a można też z dodatkiem sosu. Placek ziemniaczany z gulaszem nosi nazwę węgierskiego. Szczerze mówiąc, to nie wiem czy naprawdę pochodzi z Węgier bo przejrzałam jedyną książkę o tej kuchni jaką mam i takich placków nie znalazłam. Być może z plackami po węgiersku jest tak jak z rybą po grecku i z sernikiem po wiedeńsku.
W wyniku stopniowego opróżniania zamrażalnika powstało ciasto ze śliwkami. A że wciągnęła mnie ostatnio zabawa z drożdżami musiało to być ciasto drożdżowe. Śliwki o tej porze roku smakują wspaniale i niepowtarzalnie a w następnej kolejce już czekają wiśnie.