Babka drożdżowa z rodzynkami
Na Święta Wielkanocne upiekłam drożdżową babkę z rodzynkami. Skorzystałam z przepisu Pani Bożeny Dykiel z książki pt. "Moje Sekrety Kulinarne". Babka wyrosła wysoka, ciasto bardzo puszyste, wszystkim bardzo smakował. To czwarta propozycja przygotowana w ramach Kuchni Wielkanocnej 2010, gorąco polecam!
Składniki:
50 dkg mąki pszennej
15 dkg masła lub margaryny
jajko
5 żółtek
5 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
10 dkg rodzynek
szczypta soli
olejek waniliowy
Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny
2-3 łyżki ciepłej wody
Z części mleka, połowy mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn, pozostawić go do lekkiego wyrośnięcia, a następnie dodać do niego resztę mąki, cukier, żółtka, jajko, szczyptę soli oraz olejek waniliowy i bardzo dokładnie wyrobić. Na koniec dodać roztopione masło lub margarynę.
Wyrobione ciasto odstawić do całkowitego wyrośniecia. Kiedy podwoi swoją objętość, dodać rodzynki, przełożyć do przygotowanej formy i pozwolić mu jeszcze trochę urosnąć.
Piec około 30 minut w tempetarurze 170 stopni C, można przykryć papierem do pieczenia, żeby babka się nie spaliła. Piec do momentu, kiedy patyczek wetknięty w babkę bedzie suchy.
Babkę polukrować. Rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody.
Smacznego:-)