Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i żurkiem

Wielkanoc...aromat żurku na domowym zakwasie, pęta białej kiełbasy pieczonej z cebulą, jajka faszerowane w skorupkach podane na ciepło, w majonezie również, półmiski z pieczystym, sos tatarski koniecznie, chrzan, ćwikła, baranek wielkanocny...to już tradycja. A tarta, hmmm to zupełna nowość, pyszna, kremowa, kwaskowa, lekko czosnkowa, mocno śmietanowa i żurkowa. Warto spróbować... Przepis znalazłam na blogu Olgi Smile. Polecam.

Zdjęcie - Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i  żurkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i  żurkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i  żurkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego

1 paczka zupy zurek lub biały barszcz

600g białej cienkiej kiełbasy

450g śmietany 18%

3 jajka

sól

pieprz czarny świeżo mielony

czubata łyzka chrzanu

3 duże zabki czosnku

łyzka majeranku


W misce wymieszać dokładnie śmietanę, jajka, sól, pieprz, majeranek, czosnek przeciśniety przez praskę, barszcz lub żurek w proszku i chrzan.

Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Na cieście układamy kiełbasę, dość gęsto nakłuwamy ją widelcem lub wykałaczką, aby nie wywijała sie i nie pękała podczas pieczenia.

Na kiełbaskę wylać masę śmietanową. Tartę zapiekać ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C na najnizszym poziomie piekarnika (piekłam na srodkowym i być moze dlatego wyszła taka zrumieniona). Podawać na ciepło.

Aha, muszę również zaznaczyć, że taką gorącą tartę jest dość trudno pokroić na foremne porcję. Warto z tym zaczekać kilka lub kilkanascie minut. A najlepiej upiec ją wcześniej, a przed podaniem odgrzać.


Zdjęcie - Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i  żurkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i  żurkiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:-)

 


Kategorie przepisów

Podobne przepisy