Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i żurkiem
Wielkanoc...aromat żurku na domowym zakwasie, pęta białej kiełbasy pieczonej z cebulą, jajka faszerowane w skorupkach podane na ciepło, w majonezie również, półmiski z pieczystym, sos tatarski koniecznie, chrzan, ćwikła, baranek wielkanocny...to już tradycja. A tarta, hmmm to zupełna nowość, pyszna, kremowa, kwaskowa, lekko czosnkowa, mocno śmietanowa i żurkowa. Warto spróbować... Przepis znalazłam na blogu Olgi Smile. Polecam.
Składniki:
1 opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego
1 paczka zupy zurek lub biały barszcz
600g białej cienkiej kiełbasy
450g śmietany 18%
3 jajka
sól
pieprz czarny świeżo mielony
czubata łyzka chrzanu
3 duże zabki czosnku
łyzka majeranku
W misce wymieszać dokładnie śmietanę, jajka, sól, pieprz, majeranek, czosnek przeciśniety przez praskę, barszcz lub żurek w proszku i chrzan.
Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Na cieście układamy kiełbasę, dość gęsto nakłuwamy ją widelcem lub wykałaczką, aby nie wywijała sie i nie pękała podczas pieczenia.
Na kiełbaskę wylać masę śmietanową. Tartę zapiekać ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C na najnizszym poziomie piekarnika (piekłam na srodkowym i być moze dlatego wyszła taka zrumieniona). Podawać na ciepło.
Aha, muszę również zaznaczyć, że taką gorącą tartę jest dość trudno pokroić na foremne porcję. Warto z tym zaczekać kilka lub kilkanascie minut. A najlepiej upiec ją wcześniej, a przed podaniem odgrzać.
Smacznego:-)