Blok waniliowo - kokosowy
Pyszny!!! Cudownie waniliowy, mocno kokosowy,mega mleczny, chrupiący, rozpływający sie w ustach. Przepis znalazłam tu.
Składniki:
200g mleka w proszku (w niebieskim opakowaniu)
50g cukru
kilka kropel esencji waniliowej
50-70g masła
1/2 szklanki wody
70g wiórków kokosowych
herbatniki (ilość według uznania)
Do rondelka wrzucamy pokrojone masło, wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Podgrzewamy na małym gazie do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W tym czasie do dużej miski wsypujemy mleko w proszku i wkruszamy herbatniki. Na suchej patelni prażymy wiórki kokosowe (mieszając i uważając, gdyż lubia sie przypalać, a zbyt mocno przyrumienione nie nadają sie do dodania). Przesypujemy wiórki do mleka, wlewamy lekko ciepła mieszaninę masła, cukru i wody oraz esencję waniliowa. Bardzo dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do malutkiego plastikowego pojemnika, na wierzchu układamy herbatniki. Całość szczelnie zamykamy (masa lubi chłonąć zapachy) i odstawiamy do lodówki.
Smacznego!