Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i  kruszonką

W wyniku stopniowego opróżniania zamrażalnika powstało ciasto ze śliwkami. A że wciągnęła mnie ostatnio zabawa z drożdżami musiało to być ciasto drożdżowe. Śliwki o tej porze roku smakują wspaniale i niepowtarzalnie a w następnej kolejce już czekają wiśnie.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe ze śliwkami i  kruszonką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 60 g drobnego cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli

W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 15-30 minut.
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Ciasto powinno być pulchne. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Na wierzchu  ułożyć śliwki. Posypać kruszonką.


Składniki na kruszonkę (duża, solidna porcja):

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli

Składniki kruszonki rozetrzeć w misce  łyżką. Posypać ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec 40-60 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów