Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
W wyniku stopniowego opróżniania zamrażalnika powstało ciasto ze śliwkami. A że wciągnęła mnie ostatnio zabawa z drożdżami musiało to być ciasto drożdżowe. Śliwki o tej porze roku smakują wspaniale i niepowtarzalnie a w następnej kolejce już czekają wiśnie.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 60 g drobnego cukru
- 60 g miękkiego masła
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 200 ml mleka
-
szczypta soli
W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Odstawić na 15-30 minut.
Dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Ciasto powinno być pulchne. Zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Na wierzchu ułożyć śliwki. Posypać kruszonką.
Składniki na kruszonkę (duża, solidna porcja):
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
-
szczypta soli
Składniki kruszonki rozetrzeć w misce łyżką. Posypać ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec 40-60 minut.
Smacznego:)