Czas zdmuchnac swieczki - tort
Jak juz zapewne niektorzy z Was wiedza, szczegolnie stali bywalcy mojego bloga, maj to w moim domu miesiac bardzo wyjatkowy, prawdziwie swiateczny. Bo i okazji do swietowania jest wiele juz od pierwszych dni.
Najwazniejszy jest jednak dzien urodzin Viki. Wtedy pojawiaja sie w domu kolorowe balony, urodzinowe dekoracje i wyjatkowy tort. Od poczatku to szczegolne ciasto dla Malej Damy pieke sama, a Ona najwyrazniej dumna jest z tego wypieku. Tym razem pelna zachwytu stwierdzila, ze od zawsze marzyla o takim torcie. Podobne zachwyty bylo slychac w chwili rozpakowywania prezentow. Czyli dzien pelen wrazen i radosci.
Tort z malinami i baila czekolada
skladniki
Sprawdzony juz kilka razy przepis na biszkopt jest tu
przelozenie tortu:
750ml kremowki
200g bialej czekolady
1 sloiczek konfitury malinowej
150g malin
cukier puder - ilosc wedlug uznania
4 saszetki usztywniacza do smietany
do dekoracji
pokruszony marcepan zabarwiony na zielono
kwiatki
wykonanie:
Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu odwracamy do" roty nogami", przecinamy na 3 krazki. Na platerce do tortow ukladamy dolny krazek, spinamy go obrecza tortownicy i smarujemy rozpuszczona konfitura malinowa.
Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Kremowke ubijamy mikserem, dodajemy do niej roztopiona czekolade i ewentualnie dosladzamy cukrem pudrem. Dodajemy usztywniacz do smietany i ubijamy jeszcze chwilke. Ubita smietane dzielimy na 3 czesci i do jednej z nich dodajemy mrozone maliny i lekko miksujemy.
Na biszkopt z konfitura nakladamy pierwsza warstke smietany z czekolada, wygladzamy i przykrywamy kolejnym krazkiem ciasta. Delikatnie dociskamy. Nastepnie nakladamy smietane z malinami i ponownie wygladzamy i przykrywamy ostatnim, gornym krazkiem biszkoptu.
Sciagamy obrecz tortownicy i pokrywamy gore i boki tortu ostatnia warstwa smietany. Tort odstawiamy do lodowki na 2 godziny.
Po tym czasie dekorujemy go masa marcepanowa.
Biala mase marcepanowa barwimy na zielono i odstawiamy do wysuszenia. Najlepiej zrobic to kilka dni przed upieczeniem tortu. Gdy masa wyschnie scieramy ja na tarce do warzyw na drobnych oczkach. Tort posypujemy startym marcepanem i ozdabiamy jadalnymi kwiatkami. Moga to byc kwiatki z marcepanu.
Smacznego!