Nie miałam pojęcia, że połączenie sprite'a z sokiem ananasowym jest takie pyszne :) A jeżeli dodamy do tego kokosową nutę w postaci malibu, wyjdzie najsmaczniejszy drink, który piłam w ostatnim czasie :) bardzo polecam!
Syrop piernikowy znalazłam na allrecipes.com, szybko się go robi, a jak smakuje... Idealny do kawy, kakao czy gorącej czekolady. Świetnie nadaje się też jako własnoręcznie robiony prezent.
Dwukolorowe ciasto przełożone lekkim kremem budyniowym i obficie obsypane kokosem znajdzie wielu zwolenników. Wbrew pozorom szachownica jest niesamowicie łatwym ciastem i można ją przyrządzić nawet z pomocą dzieciaków!
Po tym, jak kilka dni temu przygotowałam, coś mnie tknęło, żeby podobny do pierowego farsz przygotować do tart. Doprawiłam go dodatkowo koperkiem oraz szczypiorem, co okazało się pomysłem lepszym niż dobry, bo tarta udała się znakomicie!
Pamiętacie o akcji z kawą w roli głównej ? zapraszam wszystkich chętnych...mamy dwa miesiące na kawowe eksperymenty.. U mnie na początek proste ciasto z przepisu Dorotki.
Nie są to batoniki niskokaloryczny, ale zawierają zdrową dawkę energii i są bogate w składniki mineralne jak: wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, miedź i cynk oraz witamin z grupy B. Są źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zupa ta jest gęsta i sycąca, a przy tym pikantna, z wyraźnym smakiem papryki. Dodatek mielonych orzechów nie powinien zaskakiwać nikogo, kto choć trochę poznał ten rodzaj kuchni – Gruzini dodają orzechy niemal do wszystkiego.
Aby przemycić choć odrobinę szpinaku do naszego codziennego jadłospisu proponujemy roladki z kurczaka, gdzie wraz z mozzarellą zgrabnie został ukryty w zielonym nadzieniu :)
Gotowanie rosołu to doskonały pretekst do zrobienia takich pasztecików. Mięso i warzywa, które się w nim ugotują mają świetny smak. Wystarczy odrobina majeranku, czosnku i gałki muszkatołowej żeby wyczarować pyszny farsz do pasztecików.