Syrop piernikowy
Nie piję kawy, wyjątek robię dla słodkiej, najchętniej z jakimś syropem. Bita śmietana też mile widziana :) Nie wiem jednak czy to wciąż jest kawa czy już raczej deser.
Syrop piernikowy znalazłam na allrecipes.com, szybko się go robi, a jak smakuje... Idealny do kawy, kakao czy gorącej czekolady. Świetnie nadaje się też jako własnoręcznie robiony prezent.
Święta tuż tuż. Jeśli potrzebujecie jakieś wypieki na ostatnią chwilę to polecam: ciasteczka korzenne i szybki piernik.
SKŁADNIKI:
- szklanka wody
- szklanka cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 laska cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- 8 goździków
Na średnim ogniu wymieszać w garnku wodę, cukier i miód. Dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia. Gotować 30-40 minut na małym ogniu (powinno lekko zgęstnieć). Wystudzić i przecedzić. Przechowywać w lodówce do miesiąca.