Batoniki musli - bez mąki, tłuszczu, jaj i cukru

Zdjęcie - Batoniki musli - bez mąki, tłuszczu, jaj i cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Batoniki musli - bez mąki, tłuszczu, jaj i cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Batoniki musli - bez mąki, tłuszczu, jaj i cukru - jako substancja słodząca: miód rzepakowy. Bezglutenowe, bezmleczne, bez sztucznych dodatków - w 100% naturalne :). Miód rzepakowy ma kremową konsystencje i świetnie nadaje się do tego rodzaju wypieków. Batoniki są bardzo szybkie i banalnie proste do wykonania. Idealna przekąska na drugie śniadanie czy po treningu.
Nie są to batoniki niskokaloryczny, ale zawierają zdrową dawkę energii i są bogate w składniki mineralne jak: wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, miedź i cynk oraz witamin z grupy B. Są źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Mają jednak jedną wadę: są uzależniające...Może to potwierdzić mój niejedzący zdrowych słodyczy brat, który zdzwonił z prośbą o kolejne już na następny dzień... Chyba lepszej reklamy dla tych batoników nie ma;) Spróbujcie i przekonajcie się sami :)

SKŁADNIKI:
300 g posiekanej mieszanki orzechowej (u mnie orzechy włoskie, laskowe, migdały)
100 g płatków owsianych
50 g pestek słonecznika
50 g siemienia lnianego
ok.300 g miodu rzepakowego


Miód rozpuść. Posiekane orzechy, płatki owsiane, słonecznik i siemię wymieszaj w dużej misce. Dodaj rozpuszczony miód i bardzo dokładnie wymieszaj.
Blaszkę - u mnie keksówka - wyłóż papierem do pieczenia i wysyp do niej gotową mieszankę. Za pomocą łyżki mocno wbij w dno blaszki. Wstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij i pokrój na batoniki.

Smacznego :)

1 batonik 50g zawiera średnio:
energia: 182 kcal
białko: 4,1 g
węglowodany: 20 g
błonnik: 1,9 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 0 mg


Zdjęcie - Batoniki musli - bez mąki, tłuszczu, jaj i cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Batoniki musli - bez mąki, tłuszczu, jaj i cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy