Batoniki musli - bez mąki, tłuszczu, jaj i cukru

Zdjęcie - Batoniki musli - bez mąki, tłuszczu, jaj i cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Batoniki musli - bez mąki, tłuszczu, jaj i cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Batoniki musli - bez mąki, tłuszczu, jaj i cukru - jako substancja słodząca: miód rzepakowy. Bezglutenowe, bezmleczne, bez sztucznych dodatków - w 100% naturalne :). Miód rzepakowy ma kremową konsystencje i świetnie nadaje się do tego rodzaju wypieków. Batoniki są bardzo szybkie i banalnie proste do wykonania. Idealna przekąska na drugie śniadanie czy po treningu.
Nie są to batoniki niskokaloryczny, ale zawierają zdrową dawkę energii i są bogate w składniki mineralne jak: wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, miedź i cynk oraz witamin z grupy B. Są źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Mają jednak jedną wadę: są uzależniające...Może to potwierdzić mój niejedzący zdrowych słodyczy brat, który zdzwonił z prośbą o kolejne już na następny dzień... Chyba lepszej reklamy dla tych batoników nie ma;) Spróbujcie i przekonajcie się sami :)

SKŁADNIKI:
300 g posiekanej mieszanki orzechowej (u mnie orzechy włoskie, laskowe, migdały)
100 g płatków owsianych
50 g pestek słonecznika
50 g siemienia lnianego
ok.300 g miodu rzepakowego


Miód rozpuść. Posiekane orzechy, płatki owsiane, słonecznik i siemię wymieszaj w dużej misce. Dodaj rozpuszczony miód i bardzo dokładnie wymieszaj.
Blaszkę - u mnie keksówka - wyłóż papierem do pieczenia i wysyp do niej gotową mieszankę. Za pomocą łyżki mocno wbij w dno blaszki. Wstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij i pokrój na batoniki.

Smacznego :)

1 batonik 50g zawiera średnio:
energia: 182 kcal
białko: 4,1 g
węglowodany: 20 g
błonnik: 1,9 g
tłuszcze: 9 g
cholesterol: 0 mg


Zdjęcie - Batoniki musli - bez mąki, tłuszczu, jaj i cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Batoniki musli - bez mąki, tłuszczu, jaj i cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Makaroniki
2

Makaroniki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Bezglutenowe i bezjajeczne  prawie pierniczki
1

Bezglutenowe i bezjajeczne pr…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Surówka z kapusty, marchewki i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chutney z pomidorów

Chutney z pomidorów

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana kurczakiem i pomidorami
1

Cukinia faszerowana kurczakiem…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Jaglana tarta z truskawkami na pełnoziarnistym spodzie
2

Jaglana tarta z truskawkami na…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Krakersy amarantusowe

Krakersy amarantusowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Łazanki z naleśników gryczanych z czerwoną kapustą
1

Łazanki z naleśników gryczanyc…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Domowe Michałki bez cukru

Domowe Michałki bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kokosanki - mokre, klejące - najlepsze!
1

Kokosanki - mokre, klejące - n…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Socca / fariniata- placuszki z mąki z ciecierzycy
1

Socca / fariniata- placuszki z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty