Szachownica kokosowa
- SKŁADNIKI :
- ( forma keksowa )
- * jajko - 6 szt
- * cukier - 200 g
- * cukier wanilinowy - 1 op
- * mąka pszenna - 150 g
- * mąka ziemniaczana - 40 g
- * kakao - 2 łyżki
- * olejek rumowy - 1 łyżeczka
- * cytryna
- * sól
- KREM :
- * masło - 20 g
- * cukier - 100 g
- * budyń śmietankowy - 1 op
- * mleko - 200 ml
- PONCZ :
- * słodka herbata - 100 ml
- * słodka kawa - 100 ml
- DODATKOWO :
- * wiórki kokosowe
Szachownica – ciasto znane większości od lat , ale przyrządzane w przeróżny sposób.
Nie ważne czy w formie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też tak jak u mnie w formie keksu – szachownica zawsze zachwyca nie tylko podniebienie , ale i oczy!
Dwukolorowe ciasto przełożone lekkim kremem budyniowym i obficie obsypane kokosem znajdzie wielu zwolenników.
Wbrew pozorom szachownica jest niesamowicie łatwym ciastem i można ją przyrządzić nawet z pomocą dzieciaków!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Przygotuj 2 równej wielkości keksówki ( jeśli nie posiadasz 2 , będziesz musiał robić ciasta jedno po drugim ).
Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 6 łyżkami ciepłej wody.
Dodajemy obie mąki przesiane ze szczyptą soli – mieszamy.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Do jednej dodajemy kakao , olejek rumowy i połowę ubitych białek – delikatnie mieszamy.
Do drugiej dodajemy sos i skórkę cytrynową oraz resztę białek – delikatnie mieszamy.
Obydwa ciasta wylewamy do natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia foremek.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 minut , studzimy.
Wystudzone ciasta kroimy wzdłuż na pół.
Jasne skrapiamy herbatą , ciemne kawą.
KREM :
Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty krem , studzimy.
Masło miksujemy z cukrem na gładką masę , po czym dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy.
CAŁOŚĆ :
Na papierze/ foli układamy jasne ciasto , a obok niego ciemne.
Szczelinę pomiędzy i górę smakujemy kremem budyniowym , zlepiamy.
Przykrywamy pozostałym ciastem tworząc szachownicę i dokładnie zlepiamy.
Całe ciasto wkoło ( wierzch , spód i boki ) smarujemy resztą kremu budyniowego i dokładnie obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc ).
Smacznego!