Szachownica kokosowa

Szachownica kokosowa
  • SKŁADNIKI :
  • ( forma keksowa )
  • * jajko - 6 szt
  • * cukier - 200 g
  • * cukier wanilinowy - 1 op
  • * mąka pszenna - 150 g
  • * mąka ziemniaczana - 40 g
  • * kakao - 2 łyżki
  • * olejek rumowy - 1 łyżeczka
  • * cytryna
  • * sól
  • KREM :
  • * masło - 20 g
  • * cukier - 100 g
  • * budyń śmietankowy - 1 op
  • * mleko - 200 ml
  • PONCZ :
  • * słodka herbata - 100 ml
  • * słodka kawa - 100 ml
  • DODATKOWO :
  • * wiórki kokosowe

 

Szachownica – ciasto znane większości od lat , ale przyrządzane w przeróżny sposób.

Nie ważne czy w formie dużego ciasta … czy w formie tortu .. czy też tak jak u mnie w formie keksu – szachownica zawsze zachwyca nie tylko podniebienie , ale i oczy!

Dwukolorowe ciasto przełożone lekkim kremem budyniowym i obficie obsypane kokosem znajdzie wielu zwolenników.

Wbrew pozorom szachownica jest niesamowicie łatwym ciastem i można ją przyrządzić nawet z pomocą dzieciaków!

Zdjęcie - Szachownica kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Przygotuj 2 równej wielkości keksówki ( jeśli nie posiadasz 2 , będziesz musiał robić ciasta jedno po drugim ).

Białka ubijamy na sztywno.

Żółtka ucieramy z cukrem , cukrem wanilinowym i 6 łyżkami ciepłej wody.

Dodajemy obie mąki przesiane ze szczyptą soli – mieszamy.

Ciasto dzielimy na 2 części.

Do jednej dodajemy kakao , olejek rumowy i połowę ubitych białek – delikatnie mieszamy.

Do drugiej dodajemy sos i skórkę cytrynową oraz resztę białek – delikatnie mieszamy.

Obydwa ciasta wylewamy do natłuszczonych i wyłożonych papierem do pieczenia foremek.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 minut , studzimy.

Wystudzone ciasta kroimy wzdłuż na pół.

Jasne skrapiamy herbatą , ciemne kawą.

KREM :

Z mleka  i proszku budyniowego gotujemy gęsty krem , studzimy.

Masło miksujemy z cukrem na gładką masę , po czym dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy.

CAŁOŚĆ :

Na papierze/ foli układamy jasne ciasto , a obok niego ciemne.

Szczelinę pomiędzy i górę  smakujemy kremem budyniowym , zlepiamy.

Przykrywamy pozostałym ciastem tworząc szachownicę i dokładnie zlepiamy.

Całe ciasto wkoło ( wierzch , spód i boki ) smarujemy resztą kremu budyniowego i dokładnie obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc ).

Smacznego!

Zdjęcie - Szachownica kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Zdjęcie - Szachownica kokosowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów