Dzisiaj proponuję całkiem smaczną pastę z serkiem, chrzanem i burakiem. Pastę można podawać jako dip do przystawek na zimno lub po prostu jako dodatek na kanapkę.
Ta tarta powstała w sumie przypadkiem. Okazało się, że 300g szpinaku to zdecydowanie za mało, żeby po obróbce termicznej najadła się nim rodzinka. Trzeba było ratować obiad.
Co najczęściej jecie na śniadanie? Ja zwykle waham się między musli z jogurtem i owocami, a porządną kanapką. Pomyślałam więc, czemu nie połączyć jednego z drugim w pysznym, pełnoziarnistym chlebie? I oto jest, efekt mojego eksperymentu, który mnie w pełni usatysfakcjonował.
Różnią się od placków na tortillę grubością i kruchością. (Piadina jest bardziej krucha i grubsza). Można ją podawać na setki sposobów – z serami, szynką, warzywami czy owocami. We Włoszech aktualnie rekordy popularności bije piadina z Nutellą. Kto nie próbował, gorąco zachęcam!
Dorsz – a tu właściwie możemy użyć każdą rybę – zapiekamy z pomidorem i plasterkiem mozzarelli na sałacie. Proste, szybkie, aromatyczne danie, idealne na ciepłą i lekką kolację.
Przepisów na rybki ciąg dalszy. Tym razem trafiło na tołpygę - nigdy wcześniej jej nie jadłam. To rybka z rodziny karpiowatych ale smak zupełnie niebłotnisty jak to bywa z poczciwym karpiem. Rybka delikatna, filet ma troszkę ości ale tylko w jednej "linii" i łatwe do wyjęcia.
Chlebek z dużą ilością ziaren z mąką z pełnego przemiału ładnie zarumieniony w opiekaczu, polany dobrą oliwą i do tego lampka czerwonego, wytrawnego wina
Wyszło połączenie warte grzechu, jest wilgotna, mega czekoladowa z wyczuwalnym miętowym akcentem. Idealna do herbatki albo kawki na tarasie, balkonie, w ogrodzie...
Zainspirowane przez Donne Hay - szybkie, świeże i smaczne. Dodam jeszcze, że pożywne i zdrowe. Można doprawiać czosnkiem i chili według własnych upodobań. Zamiast wina można użyć bulionu, możliwości są nieograniczone ;)