Tarta z masą migdałową i śliwkami
Śliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto.Tarta z masą migdałową i śliwkami musi koniecznie zagościć na Waszych stołach.Naprawdę polecam!
Składniki na ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 125g cukru pudru
- 125g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
Składniki na masę migdałową:
- 140g migdałów
- 50g płatków migdałów
- aromat waniliowy
- 125g masła
- 120g cukru (ja dałam brązowy)
- 2 jajka
Składniki do śliwek:
- około 15 sztuk śliwek węgierek
- 20g mąki ziemniaczanej
- skórka cytrynowa z 1 cytryny
Zacznijmy od tarty.
Przesiałam przez sitko mąkę.
Dodałam do niej pokrojone na kawałki miękkie masło.
Wsypałam cukier puder.
Wbiłam jajko,wlałam mleko i dodałam szczyptę soli.
Zagniotłam ciasto w kulę,owinęłam w folię i włożyłam na dwie godziny do lodówki.
Po wyjęciu posypałam blat mąką i rozwałkowałam ciasto o średnicy większej niż forma.Przed zapieczeniem ponakłuwałam spód widelcem.
Nagrzałam piekarnik do 200 stopni i wstawiłam tartę na 10 minut.
Pora na krem migdałowy.
Do miksera wbiłam jajka i wsypałam brązowy cukier.
Zmiksowałam na puszystą masę.Dodałam aromat waniliowy i miękkie, pokrojone na kawałki masło.
Ponownie wszystko miksowałam.
Zmieliłam migdały.
I wsypałam je do masy.
Polałam masą migdałową upieczoną tartę.
Śliwki wydrylowałam i przekroiłam na połowy.
Posypałam je mąką ziemniaczaną i startą skórką cytrynową.
Wymieszałam i ułożyłam na masie.
Posypałam śliwki kawałkami ciasta,którepozostało mi z tarty.
Wierzch tarty posypałam płatkami migdałowymi.
Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Tarty można podawać z dowolnymi składnikami.Owocami świeżymi lub z puszki, kremami,galaretką owocową.Smacznego!