Wielkanocne zajączki z nadzieniem orzechowym

Wielkanocne zajączki z nadzieniem orzechowym

Zdjęcie - Wielkanocne zajączki z nadzieniem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiMałe ozdobniki wielkanocnego stołu wywołujące uśmiech i radość wśród wszystkich biesiadujących. Ciasteczka pyszne i pełne uroku. Śliczne zajaczki z nadzieniem orzechowym. Pomysł na wykonanie ponownie zaczerpnięty od Komarki, która jest mistrzynią uroczych wypieków okazjonalnych. Zmieniłam jedynie nadzienie na orzechowe ponieważ na marcepan chwilowo nie mam ochoty.
Wielkanocne zajączki z nadzieniem orzechowym (10 szt.): Ciasto*:
  • 125 g mąki
  • 80 g syropu złocistego (Golden Syrup)
  • 25 g oleju arachidowego
  • ½ łyżeczki wody

Nadzienie:
  • 20 g maki
  • 75 g mielonych orzechów (u mnie mieszanka laskowych, migdałów i nerkowców)
  • 20 g masła
  • 2-3 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego

Ciasto Mąkę przesiewam przez sito. W misce mieszam syrop, olej i wodę, dodaje do mąki, zagniatam zwarte, gładkie ciasto. Zagniecione ciasto chowam owijam w folię i wkładam do lodówki na kilka h, najlepiej na całą noc.
Nadzieniem Mąkę mieszam z orzechami, dodaję pokrojone w kostkę masło, ucieram między palcami do czasu otrzymania kruszonki. Następnie dodaje syrop i zagniatam zwarte ciasto.
Ciasto wyjmuje z lodówki, dzielę na 10 równych porcji. Z każdej porcji odkładam kawałek na ogonki i uszy. Formuję zajączki wg instrukcji na stronie EveryCakeYouBake. Gotowe króliczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 st ok 10, po tym czasie wyjmuję blachę z piekarnika i odstawiam na ok 15 min po przestygnięcia. Kiedy ciasteczka lekko przestygnął, smaruję je rozmąconym jajkiem i ponownie wstawiam do piekarnika. Piekę kolejne 10 min. Upieczone króliczki studzę na kratce kuchennej.
Smacznego
* Przepis na ciasto i pomysł na wykonanie pochodzi stąd.

Kategorie przepisów