MAKARON Z BOCZNIAKAMI
Boczniak jest grzybem odznaczającym się wysoką wartością odżywczą,walorami smakowymi oraz właściwościami prozdrowotnymi, dzięki czemu poszukiwany jest na rynku jako atrakcyjny towar konsumpcyjny i przetwórczy.
Jest bogatszy niż inne gatunki grzybów w witaminy z grupy B oraz w witaminę PP.
Wartości smakowe boczniaka są oceniane bardzo wysoko.
Boczniaki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, zamrożone są w stanie przetrwać nawet pół roku bez utraty smaku i wartości odżywczych.
Składniki:
- 0,5kg boczniaków
- 1 cebula
- szklanka śmietany 18%
- koperek
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pieprz czarny
- łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- olej
- parmezan
- makaron typu pappardelle
Grzyby umyłam.
Pokroiłam w paseczki.
Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju.
Dodałam do niej pokrojone grzyby.
Wymieszałam i dodałam starte ząbki czosnku.
Smażyłam aż woda którą puściły boczniaki odparowała.Doprawiłam solą i pieprzem.Wlałam sos sojowy.
Wlałam śmietanę.
Wsypałam pokrojony koperek.Dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego.
Chwilę wszystko podsmażyłam.
Podawałam z makaronem typu pappardelle.Posypałam wszystko parmezanem.Smacznego!