MAKARON Z BOCZNIAKAMI


Boczniak jest grzybem odznaczającym się wysoką wartością odżywczą,walorami smakowymi oraz właściwościami prozdrowotnymi, dzięki czemu poszukiwany jest na rynku jako atrakcyjny towar konsumpcyjny i przetwórczy.
Jest bogatszy niż inne gatunki grzybów w witaminy z grupy B oraz w witaminę PP.
Wartości smakowe boczniaka są oceniane bardzo wysoko.
Boczniaki można przechowywać w lodówce przez kilka dni, zamrożone są w stanie przetrwać nawet pół roku bez utraty smaku i wartości odżywczych.
Składniki:
- 0,5kg boczniaków
- 1 cebula
- szklanka śmietany 18%
- koperek
- łyżka koncentratu pomidorowego
- pieprz czarny
- łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- olej
- parmezan
- makaron typu pappardelle

Grzyby umyłam.

Pokroiłam w paseczki.

Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju.

Dodałam do niej pokrojone grzyby.

Wymieszałam i dodałam starte ząbki czosnku.

Smażyłam aż woda którą puściły boczniaki odparowała.Doprawiłam solą i pieprzem.Wlałam sos sojowy.

Wlałam śmietanę.

Wsypałam pokrojony koperek.Dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego.

Chwilę wszystko podsmażyłam.

Podawałam z makaronem typu pappardelle.Posypałam wszystko parmezanem.Smacznego!
