TORT NALEŚNIKOWY ZE SZPINAKIEM
Naleśniki w troszkę innej formie - tort naleśnikowy przekładany farszem ze szpinaku i białego wędzonego sera, który uwielbiam. Można oczywiście użyć zwykłego białego lub np fetę (w tym przypadku uważać z doprawianiem szpinaku solą)
Naleśniki i szpinak jako tort - Laura
SKŁADNIKI:
Do szpinaku dodać pokruszony biały ser. Doprawić do smaku.
Formę (u mnie tortownica) wysmarować masłem. Na dnie ułożyć pierwszego naleśnika, na nim rozłożyć część farszu, potem kolejny naleśnik. Na wierzchu powinien być położony naleśnik.
Ser żółty zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wyłożyć na wierzch tortu, rozsmarować.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.
Naleśniki i szpinak jako tort - Laura
SKŁADNIKI:
- 60 dkg mrożonego szpinaku (liście)
- 40 dkg białego, wędzonego sera
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku
- 8-10 gotowych naleśników
- 1-1 1/5 szklanki śmietany
- 10 dkg żółtego sera
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania formy
Do szpinaku dodać pokruszony biały ser. Doprawić do smaku.
Formę (u mnie tortownica) wysmarować masłem. Na dnie ułożyć pierwszego naleśnika, na nim rozłożyć część farszu, potem kolejny naleśnik. Na wierzchu powinien być położony naleśnik.
Ser żółty zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wyłożyć na wierzch tortu, rozsmarować.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.