TORT NALEŚNIKOWY ZE SZPINAKIEM

TORT NALEŚNIKOWY ZE SZPINAKIEM
Naleśniki w troszkę innej formie - tort naleśnikowy przekładany farszem ze szpinaku i białego wędzonego sera, który uwielbiam. Można oczywiście użyć zwykłego białego lub np fetę (w tym przypadku uważać z doprawianiem szpinaku solą)
Zdjęcie - TORT NALEŚNIKOWY ZE SZPINAKIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Naleśniki i szpinak jako tort - Laura
SKŁADNIKI:
  • 60 dkg mrożonego szpinaku (liście)
  • 40 dkg białego, wędzonego sera
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • 8-10 gotowych naleśników
  • 1-1 1/5 szklanki śmietany
  • 10 dkg żółtego sera
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania formy
Rozgrzać olej z masłem. Dodać szpinak i dusić aż odparuje woda. Dodać roztarty z solą czosnek i chwilę smażyć na wolnym ogniu. Odstawić do wystudzenia.
Do szpinaku dodać pokruszony biały ser. Doprawić do smaku.
Formę (u mnie tortownica) wysmarować masłem. Na dnie ułożyć pierwszego naleśnika, na nim rozłożyć część farszu, potem kolejny naleśnik. Na wierzchu powinien być położony naleśnik.
Ser żółty zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Śmietanę wyłożyć na wierzch tortu, rozsmarować.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut.

Kategorie przepisów