Omurice

Omurice
Na zakończenie akcji ”Kuchnia Japońska” postanowiliśmy po raz kolejny upichcić wspólnie jakąś japońską potrawę. Panna Malwinna znalazła fajny przepis na omurice, czyli omlet faszerowany ryżem, kurczakiem i warzywami.
Gdy pierwszy raz obejrzałam filmik instruktażowy na youtube, myślałam że padnę ze śmiechu. Doprawdy, nie wiem co lepsze: ten pies, japoński-angielski akcent narratora czy Chopin w tle, ale całość jest uroczo absurdalna :)
A samo omurice? Bardzo smaczne, nietrudne do zrobienia, z łatwo dostępnych składników :) To dobra propozycja na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu z poprzedniego dnia :) Omurice jest bardzo sycące, dlatego wg mnie jest to lepsza propozycja raczej na obiad niż śniadanie.

Za wspólne gotowanie dziękuję Pluskotce, Maggie, Wierze, Michałowi, Pannie Malwinnie, Shinju oraz Emmie :)

Zdjęcie - Omurice - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

OMURICE
(na 2 porcje)
4 jajka,
2 filety z udek kurczaka (bez skóry i kości),
¼ cebuli,
4 małe pieczarki,
1 ząbek czosnku,
30g mrożonego groszku*,
2 łyżeczki śmietanki kremówki,
200g pomidorów z puszki,
1 łyżka białego wina,
1 łyżka ketchupu,
1 listek laurowy,
280g ugotowanego ryżu,
olej,
sól i pieprz
+ dodatkowo do podania: sałata, natka pietruszki, ketchup

Kurczaka pokroić w małą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić na plasterki. Mrożony groszek przelać gorącą wodą na sitku i odcedzić.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli, dodać kurczaka i smażyć, aż się ładnie zbrązowi. Dodać pieczarki i smażyć chwilę, aż zmiękną. Wlać wino i smażyć chwilę, aż odparuje. Następnie dodać pomidory z puszki, ketchup, liść laurowy. Doprawić solą i pieprzem. Wrzucić groszek i smażyć kilka minut, aż sos zgęstnieje. Wyjąć liść laurowy, dodać ryż i mieszając, smażyć, aż całość się połączy i zagrzeje.
2 jajka roztrzepać w miseczce z łyżeczką śmietanki. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć omlet. Na środku omletu nałożyć połowę farszu i zawinąć za pomocą pałeczek lub widelca. Ostrożnie zsunąć omlet na talerz.
Z pozostałych 2 jajek i śmietanki usmażyć drugi omlet, postępując analogicznie.
Omlet polać ketchupem i podawać z sałatą i natką pietruszki (u mnie zamiast natki – roszponka).

* Groszek można zastąpić innym warzywem wg preferencji, np. papryką.

Zdjęcie - Omurice - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Omurice - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów