Omurice
Na zakończenie akcji japońskiej przygotowaliśmy omurice, czyli japoński omlet z farszem z ryżu, kurczaka. Omurice przygotowały również:
Mirabelka,
Maggie
Panna Malwinna
Pluskotka
Wiera
Shinju
Emma
Składniki na 2 porcje
Farsz:
- 130g uda kurczaka bez kości pokrojone w kostkę
- cebuli pokrojone w kostkę (70g)
- 4 pieczarki pokrojone w plasterki (50g)
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 30g mrożonego zielonego groszku lub 1 papryka
- 4 jajka (po 2 jajka na 1 omlet)
- 2 łyżeczki śmietany kremówki
- 200g pomidorów w puszce pokrojonych w kostkę
- kostki rosołowej
- 1 łyżka białego wina
- 1 łyżka ketchupu
- 1 liść laurowy
- oliwa z oliwek
- 280g ryżu gotowanego na parze (można ugotować w garnku tylko tak żeby wody nie było za dużo)
Udka posolić i popieprzyć. Zielony groszek przelać wrzątkiem, posolić i wymieszać. Jajka wbić do miski i roztrzepać, dodać śmietankę, posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na olej czosnek i cebulę, zeszklić, dodać kurczaka, chwilkę podsmażyć po czym dodać pieczarki, po chwili dodać białe wino, pomidory z puszki i kostkę rosołową, liść laurowy, po chwili dodać zielony groszek podgrzewać kilka minut aż nadzienie się zredukuje, doprawić, dodać ryż, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić na bok. Roztrzepane jajka wylać na rozgrzaną patelnię, zamieszać i poczekać aż się jajka się zetną, na środek omleta nałożyć farsz po czym zagiąć dwa równoległe boki do środka (tak żeby przykryć nimi farsz – omlet nie musi być całkiem zamknięty) przyłożyć talerz na patelnię po czym obrócić ją zarazem z talerzem tak żeby przyłożyć omlet na talerz, podawać sałatką i ketchupem. Podobne wpisy Omurice
Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem