Bułeczki czosnkowo-rzeżuchowe
Zbliżamy się powoli do Świąt Wielkanocnych, warto już teraz zastanowić się nad świątecznym menu
Zapewniam Was, że bułeczki czosnkowe z rzeżuchą świetnie się sprawdzą jako dodatek do wielkanocnych dań.
Rzeżucha kojarzy nam się zdecydowanie z okresem wielkanocnym, ale tak naprawdę można z niej korzystać także teraz. Od jakiegoś czasu regularnie wysiewam rzeżuchę na wacie i zjadam ją z sałatkami, czy na kanapkach. To właśnie rzeżucha zainspirowała mnie do zrobienia masła czosnkowo-rzeżuchowego, które wspaniale komponuje się ze świeżo upieczonymi bułeczkami.
Dla tych, którzy jej nie lubią polecam także wersję z innymi ziołami np. pietruszką, czy bułeczki z pesto na bazie bazylii. Szczególnie pysznie smakują na ciepło, dlatego warto je przygotować wieczorem. Następnie ciasto włożyć do lodówki by z rana upiec i cieszyć się świeżymy bułeczkami podczas śniadania
Bułeczki czosnkowo-rzeżuchowe
- 400 g mąki pszennej typ 650
- łyżeczka suszonych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
- 320 ml mleka 1,5 %
- 30 g masła
- jajko i łyżka mleka do posmarowania bułeczek
- Do dużej misy przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże, cukier, sól i mieszamy. Do suchych składników dolewamy mleko i dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy mikserem lub ręcznie na blacie podsypanym mąką przez 10 minut aż będzie gładkie i lśniące. Miskę oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Ciasto dzielimy na 15 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę, następnie ją spłaszczamy i składamy na pół formując podłużną bułeczkę. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, złączeniem ku dołowi, tak by wierzch był błyszczący. Blachę przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Wyrośnięte bułeczki nacinamy w połowie na pół i smarujemy pędzelkiem rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Do rękawa cukierniczego lub szprycy przekładamy masło czosnkowo-rzeżuchowe i wyciskamy w każdą szczelinę w bułeczce. Blachę z bułeczkami wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni na 12-15 minut. Najlepiej smakują na ciepło
Masło czosnkowo-rzeżuchowe
- 100 g miękkiego masła
- 7 ząbków czosnku
- garść świeżej rzeżuchy
- świeżo mielony pieprz
- Czosnek drobno posiekać lub wycisnąć przez praskę, połączyć z miękkim masłem i ucierać widelcem. Rzeżuchę drobno posiekać, dodać do masła i przyprawić pieprzem według uznania lub zmiksować wszystkie składniki za pomocą blendera na gładką masę.
*Tworząc bułeczki inspirowałam się tym przepisem - garlic buns