Tarta ze szpinakiem i boczniakami

Tarta ze szpinakiem i boczniakami
Zdjęcie - tarta ze szpinakiem i boczniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ta tarta powstała w sumie przypadkiem. Okazało się, że 300g szpinaku to zdecydowanie za mało, żeby po obróbce termicznej najadła się nim rodzinka. Trzeba było ratować obiad.
Tarta ze szpinakiem i boczniakami ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g masła
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki wody
nadzienie:
  • 300g świeżego szpinaku
  • trójkącik sera lazur - blue
  • trochę tartego grana padano
  • 3 jajka
  • 300g boczniaków
  • sol, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło
Zdjęcie - tarta ze szpinakiem i boczniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na pół godziny, następnie rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej foremki, ponakłuwać widelcem i podpiec 20 minut w 180 stopniach. Na maśle poddusić i podsmażyć pokrojone w paski boczniak. W rondlu na maśle poddusić szpinak, dodać ser lazur, doprawić. Na upieczony spód wysypać tarty ser grana padano, wyłożyć promieniście boczniaki, przykryć szpinakiem i na wierzch wbić jajka. Zapiekłam do ścięcia jajek około 15 minut w 200 stopniach.
Zdjęcie - tarta ze szpinakiem i boczniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów