Kurczak z rozmarynem
            Włoski sposób przygotowywania potraw jest tak łatwy i szybki , że można go wykorzystać nawet wtedy, gdy nie mamy czasu. Co prawda niektórzy mają długi weekend i czas by się znalazł ale niekonicznie do stania w kuchni. Dlatego proponuję ekspresowego kurczaka z rozmarynem. Mięso jest aromatyczne, kruche, po prostu przepyszne. Polecam:)

Źródło: Claudia Roden "Łatwa kuchnia śródziemnomorska"
Składniki:
- 40 g masła
 - 1 łyżka oliwy extra virgin
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
 - 1 kurczak o wadze około 1,5 kg (użyłam udek)
 - 175 ml białego wina
 - sól, pieprz
 - ew. szklanka bulionu
 
Rozgrzać masło i oliwę na głębokiej patelni i dodać czosnek oraz rozmaryn. Gdy składniki na patelni zaczną skwierczeć ułożyć kawałki kurczaka i smażyć na średnim ogniu, odwracając na drugą stronę, aż uzyskają rumiany kolor. Kurczaka posypać solą i pieprzem, dolać wino oraz bulion, przykryć i dusić 30-40 minut, aż mięso jest miękkie. Pysznie smakuje z risotto szafranowym.
Smacznego:)