Filet z dorsza pieczony z pomidorem i mozzarellą
Dorsz – a tu właściwie możemy użyć każdą rybę – zapiekamy z pomidorem i plasterkiem mozzarelli na sałacie. Proste, szybkie, aromatyczne danie, idealne na ciepłą i lekką kolację.
SKŁADNIKI:
1 filet z dorsza bez skóry
1 kulka mozzarelli
1 pomidor
1/2 cytryny
mix sałat
sól, pieprz, bazylia
Dorsza umyj, osusz i skrop sokiem z cytryny. Filet pokrój na mniejsze kawałki. Posól, popieprz posyp bazylią.
Pomidora i mozzarellę pokrój w plastry.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ułóż kawałki ryby. Na każdy kawałek połóż plaster pomidora i mozzarelli. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Kawałki ryby delikatnie wyjmij i ułóż na sałacie. Podawaj natychmiast.