Kremowy sernik na zimno

Kremowy sernik na zimno
Zdjęcie - Kremowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klasyczny. Idealny w swojej prostocie.
Babcia zrobiła go na Wielkanoc. Wnuczka zjadła niemal cały.

Już się nie mogę doczekać wersji truskawkowej :)


Zdjęcie - Kremowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
  • 1 kg sera na sernik (z wiaderka) / sprawdzą się też serki waniliowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 100 g masła
  • 5 żółtek
  • 3 płaskie łyżki żelatyny
  • 250 g herbatników
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • brzoskwinie z puszki

Tortownicę (o średnicy ok. 26 cm) szczelnie wyłożyć folią spożywczą. Na spód wysypać pokruszone herbatniki (wystarczy je rozkruszyć dłońmi). Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy, ciągle ucierając, dodawać po jednym żółtku. Do jednolitej masy dodawać porcjami ser, nie przerywając miksowania. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wody i po lekkim przestudzeniu powoli wlewać do masy serowej - ciągle mieszając mikserem. Gotową masę wylać do tortownicy wyłożonej herbatnikami. Formę wsadzić do lodówki na ok. 1/2 godziny do lekkiego stężenia masy serowej. W tym czasie przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu i pozostawić aby trochę przestygła. Kiedy galaretka zacznie tężeć wyjąć tortownicę, na masie serowej ułożyć brzoskwinie po czym wylać na całość galaretkę. Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przechowywać również w lodówce.

Zdjęcie - Kremowy sernik na zimno - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów