Grzanki z wątróbką i karmelizowanymi pieczarkami
W sobotę Piotr wyjechał, nie miałam ochoty na gotowanie jakiś skomplikowanych dań, myślałam o czymś bardziej w stylu ciepłej przekąski niż klasycznego obiadu. Przygotowałam więc chrupiące, pachnące masłem grzanki z drobiową wątróbką i przyrumienionymi pieczarkami (choć szczerze mówiąc dodatkiem miały być duszone jabłka, ale kompletnie o nich w trakcie gotowania zapomniałam : )
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Grzanki z wątróbką i karmelizowanymi pieczarkami Składniki
- bagietka - 4 kromki
- masło - 2 łyżeczki (1+1)
- wątróbka drobiowa - 100 g
- pieczarki - 2 sztuki
- rozmaryn - świeży, szczypta
- olej - 1 łyżka
- ocet balsamiczny - do smaku, odrobina
- sól, pieprz - do smaku
- natka pietruszki - do podania
Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła, ułóż bagietkę i zrumień z obu stron. Odłóż w ciepłe miejsce (np. do przykrytej miseczki). Ponownie na patelnię wlej olej i obsmaż z obu stron pokrojone w plasterki pieczarki doprawiając je rozmarynem i pieprzem. Na tej samej (nieumytej patelni) usmaż wątróbki, aby pozostały w środku różowe, przypraw do smaku. Ciepłą wątróbkę posiekaj, wymieszaj z łyżeczką masła. Na grzanki nakładaj porcję wątróbki, plasterki pieczarek i listki natki pietruszki. Wierzch możesz skropić octem balsamicznym.