Śniadaniowe jajka z kawiorem i ziołowo-cytrynowym majonezem
To taki nieskomplikowany pomysł na proste, pyszne, a przy tym efektowne rozpoczęcie dnia. Takie śniadanie smakuje najlepiej, gdy żółtko ugotowanego jajka pozostaje lekko płynne… takie lubię najbardziej!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Śniadaniowe jajka z kawiorem i ziołowo-cytrynowym majonezem Składniki
- jajak - 4 sztuki ugotowane na półtwardo
- majonez - 4 łyżki
- ogórki konserwowe - 2 sztuki
- szczypiorek - 1 łyżeczka, siekanej
- natka pietruszki - 1 łyżeczka, siekanej
- słoiczek ikry (kawioru) -
- skórka z cytryny - 1/4 łyżeczki
- sól, pieprz -
- sok z cytryny -
Jajka ugotuj, obierz ze skorupek. Korniszony drobno posiekaj, dodaj do majonezu wraz z ziołami i cytrynową skórką. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Na połówki jajka nałóż sos majonezowy, ikrę, całość skrop sokiem z cytryny. Podawaj ze świeżą bagietką.