Chleb z musli
Co najczęściej jecie na śniadanie? Ja zwykle waham się między musli z jogurtem i owocami, a porządną kanapką. Pomyślałam więc, czemu nie połączyć jednego z drugim w pysznym, pełnoziarnistym chlebie? I oto jest, efekt mojego eksperymentu, który mnie w pełni usatysfakcjonował. Ma pyszną chrupiącą skórkę i delikatny miąższ, któremu lekkiej słodyczy dodają rodzynki.
Chleb z musli (1 prostokątny bochenek o długości 20 cm)
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 170g musli z rodzynkami
- 300 ml wrzątku
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 180 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą w misce mąki, drożdże, sól i cukier.
- Zalej musli wrzątkiem i odstaw na 5 minut, aby napęczniało.
- Dodaj musli do miski z mąką, powoli wlewaj wodę i zacznij zagniatać.
- Gdy ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję zagniataj intensywnie jeszcze przez 5 minut.
- Miskę wyłóż folią do żywności, posyp w środku mąką, umieść w niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii.
- Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego palnika) aż ciasto podwoi objętość (powinno to zająć ok. 1,5 godziny).
- Prostokątną formę do wypiekania wysmaruj oliwą a następnie obsyp mąką (aby chleb się nie przykleił)
- Wyjmij ciasto z miski i wsadź do prostokątnej formy. Uklep ciasto w formie.
- Formę przykryj folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie do wysokości formy.
- Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
- Delikatnie (aby ciasto nie opadło) przełóż formę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż chleb zbrązowieje.